Tuesday, November 8, 2011

Политиката на "Чичо Томовата колиба"


Политиката на "Чичо Томовата колиба"

Днес е годишнина на ден, в който се отбелязва настъпването на ерата на комунизма и смятам да го отбележа с анализиране на първото соц произведение на литературата зад океана.
Новелата е свързана само косвено с аболиционизма и има скрити политически внушения. Целта е да се представи разделението между севера и юга за интересните на френските социалисти. Франция има интерес да разцепи САЩ и да завладее южните щати и с тази книга определени среди се стараят да създадат напрежение. Самото заглавие подсказва подсъзнателно, че колибата на чичо Том има необходимост от политическа протекция, която фермерите на юга не могат да осигурят. Arthur & Emily Shelby са религиозни, но безсилни и неграмотни да управляват страната и стопанството си. Това семейство е антитип, религиозността им е положително качество, но е импотентна и имагинерна, без връзка с реалния свят. Светът на новелата е предопределен за червените бабички, каквато е и Harriet Beecher Stowe, учителка с унитариански произход. Единственият свестен и способен на политическа отговорност човек е естествено французин, чието убийство в бар е образ на завладяването на региона Луизиана. Злодеят разбира се е янки от Върмонт, англичанин и пуританин истински кошмар за всеки червен боклук в Европа.
Новелата не подклажда напрежение както се пропагандира от соц агитаторите, тя само идентифицира агентурната дейност на соц бандите и техните унитариански съюзници. Ироничното е, че Британската империя е първата забранила робството, дори използвала бойни кораби против чужди търговци от чужди страни. Почти всички цветнокожи в САЩ са били вкарани от французите с цел създаване на пета колона в тила на противника.

history, 

No comments: