Thursday, November 10, 2011

Как Великата борба стана Моята Борба

Как Великата борба стана Моята Борба

Една от най-известните книги на Елън Уайт е The Great Controversy Between Christ and Satan (Ellen G. White). Преведена на български и немски като "Великата борба".
http://www.whiteestate.org/books/gc/gc.asp
Интересното в тази книга е, че това е първото издание на съчинение, в което е включена историята като средство на доказване на собствена историчност. В книгата всъщност няма нищо кой знае какво интересно, ново и дори важно. Абсолютен писачески спам без някаква интелектуална и дори културна стойност. Този вид писане, в който се подреждат известни факти и ни се доставят като указание за велико познание, правят се несвързани изводи и в крайна сметка се достига до главната цел, ангажиране вниманието на публиката с не особено съществени факти и изкривени тълкувания, е популярен днес и изключително доходоносен. Голяма част съвременната търговия се основава на способността да се ангажира вниманието, да се набута стоката с вцепеняващи техники и да се убеди балъкът в необходимостта и ползата от покупката. Това е и същността на адвентизма, създаване на общност и дори идеология на надути балони. Вредата е не толкова в еретичните и заблудителни тълкувания, преиграването с факти без духовна стойност, като например вредата от тютюна, а самата същност на пропагандата, отклоняване на вниманието от съществото на вярата, както източникът и смисълът на проблемите в света.
Все пак тази книга има един интересен фен, това автора на книгата "Моята борба" приписвана на ефрейтора, преди време мислех, че посредственият художник привлечен в редиците на теософите от Рудолф Хес е трябвало само да осъществява връзката с определени кръгове интелектуалци. А в последствие да привлече и източните народи във всеобщата война, като самата книга писана в затвора е дело на Хес. Сега разбирам, че нито един от двамата не е истинският и автор, а е написана от някой адвентист, вдъхновен от книгата на Елън Уайт. Историята за диктуване в затвора и след това на Рудолф Хес е само драматична измислица.
Адвентизмът е духовният кръстник на NSDAP, Рудолф Хес само е одобрил книгата, а ефрейтора е доставил някои автобиографични данни, другите са били измислени от съидейниците му адвентисти и теософи. До задържането в затвора през 1924 Хес и ефрейтора са искали да разцепят Германия по подобие на Австро-унгария, но от тогава техните кръгове са го привлекли във взимането на властта и превръщането на обединена Германия в тоталитарна институция.

Уточнение на минал пост
Преди време предположих, че псевдонима Hitler идва от героя Raphael Hythloday. Едва сега виждам, че чичото на ефрейтора, който го е отгледал се е казвал Hiedler и според твърденията на руски език, който намерих така е дошло и името Хитлер, Нищо подобно разбира се ефрейтора не е имал причини да харесва вторият си родител и за това е променил името на дума която да прилича на английскта дума Hythloday. Книгата Утопия е измислена явно от Уилям Морис и другите фалшификатори около пред-рафаеловото общество.


http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/09/25/utopia-strana-izvyn-miastoto-i-na-pogreshnoto-vreme-proizhod.825880
history, 

No comments: