Sunday, January 8, 2012

Топ 10 на измамите в археологията


Топ 10 на измамите в археологията

Класацията ще е не по степен на абсурдност и нагла пропаганда, а по разпространение и способност за заблуда, както и вяра в лъжите дори и от хора смятащи се за вярващи. Повечето въпроси са разгледани и преди това в блога, тук са класифицирани и подредени.
1) Латински надписи и грозни изображения — стенописи по-древни камъни, само растителни мотиви и геометрични форми са оставяли да красят древните камъни.
2) Документи написани върху папирус или пергамент, отново открития на 19-ти век, често се приписват за древни.
3) Йероглифи и стенописи, най-вече в Египет, но и в Индия и другаде.
4) Неевропейски писмености, включително еврейки и арабски приписвани за древни, а реално започнати през 19-ти век.
5) Палимпсести, шифровани текстове и прочее "загадки — патки".
6) Изкуствените пещери в долината на царете в горен Египет измама от началото на 20-ти век, заедно със златната мумия на Тут. Дупки и тунели в пирамидите в Египет и приписването им като гробници.
7) Дяланите камъни на Стоунхендж, поставени около по-малък мегалитен кръг от древността, изкопаните тунели в Нюгрейндж, фигурите на Боробудур, и всякакво каменоделско творчество свързан с мегалитите, за които са ползвани само естествени камъни.
8) Линиите на платото Наска и други геоглифи започнати преди 100 години, но "откривани" и в наши дни. Календар на маите, както цялостната им култура са построени върху реални каменни постройки от предходната раса.
9) Етиопски каменни екзотики, пак дело на 19-ти век. Лалибела, Аксум и др. в Етиопия. Петра в Йордания и други места с археология в региона западно от Египет.
0) Наподобяващите днешните стадиони и театри стъпаловидни конструкции, като колизеума в Рим и амфитеатрите в средиземноморския регион.
history,

No comments: