Thursday, January 5, 2012

Легендата за Алберт Пайк (Albert Pike) и реалностите на гражданската война в САЩ

Легендата за Алберт Пайк (Albert Pike) и реалностите на гражданската война в САЩ

Името Albert Pike често е цитирано като някакво велико нещо в историята на масонството, на САЩ и едва ли не в света. Когато се погледне биографията му, освен писачество във второразряден вестник в Литъл Рок, Арканзас нищо кой знае какво не се намира. Пиката не е бил нито собственник, дори и редактор на изданието. Интересът към Пиката възниква едва след Втората световна, а единственият източник за биографията му от преди войната е от някакъв друг журналист в Литъл Рок, Frederick William Allsopp (June 25, 1867 – April 9, 1946). Като се погледне връзката на имената Albert - Allsopp и първото място на журнална изява на Фреди, Nevada County Picayune, Pike - Picayune. И се разгледа смисълът на името Pike, означава освен острие и връх, но и връх на писалка ползвана през 19-ти век нещата са ясни, името Albert Pike е фиктивно и личността е измислена от англичанина Allsopp, само какво име All-sop-p :-) не попара, а пълна каша.
Това изследване се натъква и на неочакван бонус, през гражданската война в САЩ Литъл Рок е твърде незначително и отдалечено място от бойните действия, отдалечено е и от мексиканската граница, за да се формира там армия за предходните войни. Конфликтите на Пиката с по-старши воени са образ на личните интриги във вестника между Фреди и други колеги митологизирани в писанията му от след първата световна.
Следват два важни извода, истинската история на масонството започва след Втората световна от разни незначителни ентусиасти, всякакви тайни общности са с незаслужено голямо внимание. Другия е, самата "Гражданска война" в САЩ е всъщност някакъв фермерски бунт във Вирджиния. Именно от този щат, наричан Old Dominion State идва идеята за обединяване на колониите, но двайсет години след реалното единство от началото на 30-те години на 19-ти век, новото поколение фермери и трапери е затънало в дългове с незначително влияние в съюза. Тогава на някоя гениална каубойска глава идва блестящата идея да се отърват от дълговете чрез обявяване на война и отделяне от същия съюз, който предното поколение е създало. Идеята е подкрепена и от други закъсали длъжници в южните щати, но обявяването на войната и отделянето от съюза е финансова катастрофа и почти без сериозни сражения, но с пълен финансов фалит юга се примирява с повторното обединяване. Много хора наистина не връщат дълговете си натрупани преди това, но загубват абсолютно всичко и мизерстват до края на живота си, като резултат от жалкият опит да се правят на тарикати. Няма да разглеждам подробности относно фалшификатите в тази част от историята, най-вече измислени сражения и недействителни армии. "Гражданската война" е незаслужено име и трябва да се преименува на "Фермерския бунт от Вирджиния", друго не си заслужава да се разглежда по въпроса.

No comments: