Friday, January 27, 2012

Тълкуване на фразата Битие 2:26


Тълкуване на фразата Битие 2:26

26 Също и на Сита се роди син, когото наименува Енос. Тогава почнаха човеците да призовават Господното име {Или: Тогава се постави началото да се именуват човеците по името на Иеова.}. (Gen 4:26)

Фразата, "Призоваването на святото име", има смисъл за ролята на Сит роден в место изгонения Кайн. Неговият син Енос се ражда в момента, когато е трябвало да се роди първият син на Кайн през 300АМ. Тогава Кайн е щял да бъде на 220 години, съпругата му на 210 и да получат някакво допълнително откровение или способности непознати днес или вероятно обезсилени. Явно първоначалният план за съществуване на Кайн и потомството му е да се развива не само биологически като пораства, но и да прави някаква "духовна или интелектуална кариера". След убийството на Авел бе отлъчен на друга планета, без да вижда Божието лице, като формата на наказанието засягаше и неговите духовни и интелектуални способности.
Личностното развитие днес се приема като някакви права и облаги в обществото, но то протича по измислени правила и дори грешни и престъпни методи. Самата идея е явно правилно, но прилагана по неправилен начин.

No comments: