Monday, January 16, 2012

Кой се крие зад името Уолтър Скот и каква политика последва от псевдонима


Кой се крие зад името Уолтър Скот и каква политика последва от псевдонима

Sir Walter Scott, 1st Baronet (15 August 1771 – 21 September 1832) Зад това име се крият няколко англичани от самото начало на 19-ти век, но в последствие на него са добавени и други произведения. Първите издания на романтични творби поеми и новели са от двамата езерни баджанаци of Samuel Taylor Coleridge and Robert Southey. Една от първите поеми дори се казва The Lady of the Lake (1810), а граничните мистерии The Minstrelsy of the Scottish Border (1802–1803) напомнят с по-романтичния си тон, че "езерните баджанаци" са живеели близо до сегашната граница с Шотландия, а и самия терен на езерния регион много прилича на шотландските хълмове и езера.
Все пак интересното е от къде идва името Walter Scott. Walter е типично немско име означава охранител или полицай, не е типично шотландец да се казва така и е крайно съмнително да е ползвано за времето си. Издателят е искал така да даде повече смисъл на псевдо-немските митологии, които се е опитвал да продава заедно с брат си и езерните баджанаци. Все пак името Scott измислено в самото начало на 20-ти век, което почти веднага се пренася и на "Шотландия" е измислено от ето тази персона Joseph Cottle (1770–1853) и неговият брат Amos Simon Cottle (1766–1800) .
Scott land = S.imon Cott land end
Ако се погледнат например истинските автори от северна Англия като Frederick Marryat името Шотландия не фигурира. Симон Коттъл дори измисля и името Исландия в неговата Icelandic poetry: or The Edda of Sæmund и заедно с Робърт Саути дават началото на скандинавската митология и езичество. Ето и началото, от където тръгват всички псевдо-древно-германски митове и религия.


history, 

No comments: