Friday, January 20, 2012

Няколко мита за историята на Англия родени от викторианската ера


Няколко мита за историята на Англия родени от викторианската ера.

Викторианската ера е златният век на измамите в историята на Англия, въпреки че обема на измислиците в следващите времена е много по-голям, именно средата на 19-ти век е времето, когато се поставят основите на бъдещия рас  . . .  куп с интелектуални боклуци. Измислителите на средновековна история са предимно сред обкръжението на клана Фрейзър работещи успоредно и в древната гръко-римска легенда. Средновековната английска история е изключително европейски ориентирана, до това време островната е доста римска, поради директната връзка с Библията. През 19-ти век пред пишман - историците стои нова полит-задача, да се европеизира и дебиблеизира Англия поради очевидното изолиране от континента в политически и икономически аспект след Наполеоновите войни и задоволяване интересите на силните връзки на кралското семейство с континента. На схемата от обикновенно училище лъжата е разделена на периоди, ще дам само кратки указания за произхода.

Периода на келтите е измислен последен, в самия кай на века, и за  да се свърже с историята на еволюцията. Думата Celts е производна на биологичния термин Cells, в типично английски маниер е поставена черта на "л" и така бе създадена цяла епоха с население, култура и прочее измислици щедро заплащани от държавата.
Един от най-ранните и нелепи митове на викторианците е англосаксонското завоюване, думата Англия е производна от ангел, Саксония е просто германска провинция, няма такова племе, измислено е именно през 19-ти век. Така се митологизира и кралското семейство, което е от континентален произход.
Завоеванието на викингите след германците е измислено в чест на бащата на кралица Виктория William IV (William Henry; 21 August 1765 - 20 June 1837) известен като "Sailor King". Достигащото до извратеност английско чувство за хумор дори създава измислената дума Viking, сбор от обърнатото римско число "IV" и думата "king", IV-king вайкинг :-).
Норманското завоевание през 1066 и битката при Хейстингс (Hastings). Самата битка е измислена от някаква интрига сред придворните дами на кралицата с участието на жена с интересно име Lady Flora Elizabeth Rawdon-Hastings (11 February 1806 - 5 July 1839). Забележете интересното съвпадение на годината на битката и годината на раждане на лейди Флора 1066-1806. Още едно съвпадение е, че в битката участват Уилям завоевателя, а победеният е Harold II Godwinson, двете имена са извадени от името на Уилям Годуин и неговият най-известен роман "Халев Уилямс", Harold - Haleb. Самата Нормандия е избрана за завоевател поради посещението на кралицата и срещата с френския крал в лятната му резиденция в The Château d'Eu.
Епохата на тюдорите е тотално измислена, кралица Елизабет е някакъв образ комплимент за Виктория. Всъщност първият крал е James II & VII (14 October 1633O.S. - 16 September 1701). Истината за Англия е, че подобно на Ирландия дълги години е управлявана от лордове, който не са имали крал, а нещо като парламент. Някъде към края на 16-ти век се появява Едуард изповедника слагащ основите на единната вяра обединяваща всички на островите в една църква. Това дело е изцяло насочено срещу ересите и има положителна страна и до средата на 17-ти век всичко е спокойно и цветущо. Тогава обаче единната организация става обект на интриги и за помиряването и в опит да се спрат злоупотребите се избира крал, това е прочутия Крал Джеймс, чието житие-битие е разделено на няколко души, за да се покрие по-дълъг период. Именно на този Джеймс е посветен превода на Библията и явно по негово време се издава латинската версия. След не големи сътресения той е заменен от William III & II (Dutch: Willem III; 4 November 1650 - 8 March 1702) и така Англия става окончателно кралство до днес.

Друг мит създаден по това време и свързан с Франция е името Great Britan, за да се направи политически реверанс към затоплящите се отношения с Париж, историците измислят някакво заселване на Англия от бретонци. В действителност по крайбрежието на полуостров Бретан в най-западната част на Франция е имало заселване на малки групи ирландци, и англичани, които дават на региона не латински вид. Политиката в средата на 19-ти век е да се дава повече националистически вид на държавите и за това реалността е обърната в обратна посока. Според историците именно англичаните са дошли от Бретан, за да създадат Великия Бретан, а не обратното както е в действителност, но е вече политически неудобно за времето.


No comments: