Sunday, August 12, 2012

Какво значи думата Асклепиус Asclepius и кой е изобразен на статуите приписвани му


Какво значи думата Асклепиус Asclepius и кой е изобразен на статуите приписвани му

Смисълът на фразата е следният.
Asclepius  = ascendit Iesus pius
Образите със змия увиваща се около дървена тояга са образи на Моисей и медната змия от Числа 21, ето и някой от най старите образи.
Дъщерята или жената, или даже сестрата на Асклепии Hygieia, е по-късна преработка на образът на Адам и Ева изгонени от рая, ето древно изображение на сцената.
На тази са отново изобразени Адам и Ева в градината. Ева взима забранения плод от Змията, а Адам държи дървото за познаване на зло и добро.
Надолу са редактирани два стари постинга отново свързани с изкуството.
- - -
Венера Милоска - Venus de Milo пророчеството на изкуството

Ако се прегледат снимките на тази най-известна скулптура ще видим интересно разположение на ръцете, които са отчупени умишлено, за да се прикрие обекта, който фигурата държи. Дясната ръка, останала до лакътя е прилепена до тялото, тя придържа нещо отдолу, което се допира на гърдите. Лявата ръка, придържа обекта стоящ на другата е отрязана чак от рамото, но поглед от към гърба на специфичната извивка на гръбначния стълб показва, че лакътя е вдигнат, за да се придържа обекта внимателно към разголената женска гръд. Извивката на гръбначния стълб е анатомично перфектна и се получава, когато единия лакът е ниско прилепнал, докато другия е вдигнат встрани на нивото на очите. Погледа е леко извит настрани и насочен към обект подпиран отзад на лявата ръка и доближаван до разголените гърди.
Позата на тялото не е нито еротична, нито хигиенна, тоест голотата на жената не е свързана с миене или привличане вниманието към бюста, разголването е свързано с обекта в ръцете. Има само едно действие и изискващо разголване на гърдите, това е кърменето на бебе или според мен тук е изобразен момента, в който кърмачката поглежда бебето дали се е накърмило или както се нарича това.
Статуята изобразява ситуацията, в която бебето се кърми и майката го е повдигнала, за да провери дали ще иска още. Композицията показва пророческо видение за ситуацията с религията днес, ръцете са строшени, за да открие бюста с еротична цел, като дори самите му форми са изчукани в последствие, били за закривани от пелените на бебето първоначално.
Статуята е образ на мадона с младенец извадени от някоя италианска черква.

history
- - -

Лаокон

Думата Laocoön е измислена от Чарлс Дикенс, цитат. Near the end of Charles Dickens' A Christmas Carol, Ebenezer Scrooge comments that he was "making a perfect Laocoön of himself with his stockings" which is a direct reference to the statue of Laocoön since Scrooge is in such a rush to get dressed that he becomes entangled in his clothes.
Чарли е измислил страшно много думи влезли в употреба в съвременният литературен английски. С тази е искал да определи прибързаното обличане, но не е била възприета, а е била кръстена на митологична фигура от стара италианска статуя. Самата статуя изобразява Моисей и народа в пустинята хапани от змии в Числа 21. Те гледат нагоре към медната змия за изцеление, която липсва, същият образ се намира и при Асклепий, пак Моисей с медната змия, която не е премахната умишлено както при Лаокон. Уилям Блаке е псевдоним за Уилям Розети и неговата съпруга, които са дали идеята да се превърне статуята в езически символ като се паганизира чрез отделяне на спасителният символ и се измисли митът свързан с дума измислена от Дикенс.


history, time, old testament, new testament

No comments: