Tuesday, August 14, 2012

Милетска и Сократова школа, смисъл на псевдонимите


Милетска и Сократова школа, смисъл на псевдонимите

Талес, Анаксимандър, Анксимен, Сократ Антистен, Диоген.

Ще разгледам няколко свързани псевдонима на псевдодревни и псевдогръцки имена. The Milesian school е проява на Силвестер, Талес е бил търговец, а Силвестер произлиза от такова семейство, по-големият му брат продължава семейният бизнес в Ню — Йорк. Единият завършва на “ер” и само той на тази възраст е пишел свободно на гръцки и латински.
Anaximander и Anaximenes са два псевдонима образувани от латински фрази.
Anaximander = An a xim ander, което се превежда от латински приблизително като “Току-що навърших 14 години”.
Anaximenes = An a xim ‘menes “Вече съм навършил 14 години”.
The Milesian school, Thales of Miletus Този псевдоним е избран, за да има значение на латински и английски. Ales на латински е птица, а на английски Thales = a less theology. Силвестер е искал само философска изява, не богословска при създаването на тази школа. Miletus на латински е зима, на немски виждаме фразата Mil e tus, комбинациите на разни езици и при разни разделения е многообразна, вероятно Силвестер е искал да ме затрудни максимално. Почти го е постигнал, но поне не ми е отнел много време.

Сократова школа, Socrates, Antisthenes, Diogenes.
Сократовата школа е по-известна като атинската не би трябвало да се нарече така. Думата Атина в Библията не е дума за град, а погрешен превод на друга фраза. Не е ясно дало оксфордските светила стоящи зад псевдонимите на древногръцките философи за знаели това.
Socrates = Може да значи на латински So crates пречките или на английски So creates, така се създава. Връзката му с Палтон, псевдоним на Бенжамин Джовет, както писах по-рано, Platon = Place Merton. Вероятно указва за Samuel Johnson, 1709 — 1784.
Antisthenes = Antis th’ en es = Antis th’eology en es някакви заявления в теологията.
Diogenes = Di or genes = Богът на сътворението на латински.
Другите “атински” псевдоними не са чак толкова интересни, може и да не се разглеждат, или не са толкова значителни, или са добавени доста късно.

No comments: