Thursday, August 9, 2012

Citizen Kane 1941 Социални и библейски алегории


Citizen Kane 1941 Социални и библейски алегории

Социални и библейски алегории могат да се намерят във филма, погледнат общо това е фантастичен разказ за живота на велик медиен магнат. Няколкото сценариста все пак са вложили сериозни послания, като дори ползват образи от Библията. Но първо да спомена за образът на гражданинът Кайн, това е събирателен персонаж на медиите, всички журналисти и издания са представени с едно единствено лице. Сценаристите представят едни безличностни, самовлюбени тъпанари говорещи и пишещи на един акъл, с единствената цел да заблуждават, манипулират и лъжат. За това е използвано името Кайн, първият роден човек на земята убива собственият си брат и е изгонен от Божието лице, като започва да си строи собствен град. Точно този паралел е използван във филма. Думата “гражданин” указва за този изкуствен град основан от престъпник. Историята на Кайн разказва и за начинът на разпространение на новините, убивайки брат си той отрича като кретен всякаква вина за смъртта, след което е изгонен от Божието лице, авторите показват съучастието на журналистите в събитията, те не само ги разпространяват, те всъщност ги извършват и разпространението им е представено като Божия воля. Подобно на простаци извършващи ужасни неща и отхвърлящи вината си с нагла арогантност, те са граждани на градът на убиеца.
Във филма има интересни представяния на влиянието на гражданите от града на Кайн върху интригите в политиката, предстоящата война, пропаганда на културата и лансирането кариерата на посредствени артисти. Това са интересни теми, показващи влиянието на медиите върху обществото, но сега няма да се разглеждат подробно. Все пак е интересна сцената, в която кайн се завръща от Европа и обявява, че няма да има война, имитация на думите на Чембърлейн кацайки в Лондон от Мюнхен показва някакъв лист и обявява, че няма да има война. Според данни на разузнаването точно в същият ден е имало реорганизация на агентурната дейност според военновременни правила.
Относно гатанката с думата “rosebud”, за която се споменава непрекъснато във филма и всички се опитват да отгатнат смисълът, но накрая думата изписана на шейна е изгорена и загадка е скрита за героите на филма. Така се показва ролята на сценаристите в създаването на филма. Детската шейна е играчка за забавление на децата и с нея е показана не сантиментален меланхоличен спомен, а начинът на труда и нововъведенията от екипа създал филма с невиждани до тогава ефекти в звука, музика, начина на заснемане, движение на камерите, фокусиране и прочее подробности, които зрителят в киносалона няма да забележи, но са били истинско постижение за времето си, техники и ефекти невиждани до тогава.


No comments: