Wednesday, August 8, 2012

Книга на мъчениците Fox book of martyrs


Книга на мъчениците Fox book of martyrs

Прочутата книга с английски мъченици, приписвана на лице с име Foxe, е всъщност само псевдоним на следващият либерален автор.
John Foxe (1516/17 – 18 April 1587)
William Johnson Fox (1786-1864)
Познава се пак по датите, на смъртта и годината на раждане на либерала. Интересното не свършва с това, чрез тази книга могат да се намерят и източниците на известното име William Tyndale, посочвано като преводач. Сглобено е от името на градчето Tynemouth, перифразирано от името на реката Tyne - delta = Tyndale. Това незабележително място е обитавано от известната Harriet Martineau (12 June 1802 – 27 June 1876), част от род литературно - исторически конспиратори разгледани и тези два постинга., основно редактирани.
http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/11/18/unitarianstvo-egiptologiia-i-shekspiroznanie.852988
http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/08/31/humanizma-na-beikyn-shekspir-i-shelob.811316
- - -
Унитарианство, египтология и шекспирознание

Метафизиката на Джоузеф Пристли и нейното изкривяване

Joseph Priestley, FRS (13 March 1733 (O.S.) – 6 February 1804)
James Joseph Sylvester FRS (3 September 1814 – 15 March 1897)
Arthur Cayley F.R.S. (16 August 1821 – 26 January 1895)

Името Joseph Priestley е сглобено от унията на двамата математици Силвестер и Кайли и почетното звание Priest. Joseph Priestley = Priest + Cayley. В измислянето на псевдонима явно са взели участие различни унитарианци от 19-ти век, целящи да присвоят заслугите на Силветер и Кайли поне в теологията. Така се обяснява многообразието на активностите приписвани на псевдонима. Унитарианците от 19-ти век се възползват от живота и публикациите на двамата математици и им приписват ересите с цел състаряване и авторитаризиране на лъжеученията им. Това включва и приписваната му социална теология, изкривяване на либерализъм от по-късни години.
Като две имена са особено интересни взели участие в най-големите фалшификации на култа. Двете кули на ранната ерес на теософията са; Samuel Sharpe (1799–1881) и Robert Spears (Newcastle upon Tyne 25 September 1825 - Highgate, London 25 February 1899).
Като се разгледа биографията на тези двамката се вижда нещо интересно. Именно Шарпе е основател на измислените глупости на древната египтология и именно той е "откривателя" на прочутия розетски камък, както и на множество други измислици по история. За българските читатели ще посоча, че от древната история изучавана в англоезичните страни именно египетската е най-голяма и е започната от тези двамата, както и техните деца, Спиърс е зет на Шарпе. В действителност нищо за Египет не е било известно до техните публикации в началото на 19-ти век, освен големите камъни. Спиърс фалшифицира и нещо друго, дори още по голямо от египетската история, митология и дори йероглифи.
Именно той написва и събира от други автори теософи историческите пиеси приписвани на псевдонима ShakeSpeare. Такъв либерален дух и исторически измислици са способни да напишат само персони от 19-ти век. Samuel Sharpe се е подписвал с псевдонима S. S.. Spears е бил пастор и учител в Stockton-on-Tees, а според легендата Шекспир е "роден" в Stockton-on-Avon, малко по на юг от Манчестър, където двамата събират, измислят и издават историческите фалшификати отровени с либерална пропаганда. Псевдонимът ShakeSpeare - клатещо се копие е образ на острите метални писалки ползвани през 19-ти век, през 17-ти, когато се твърди, че е живял ShakeSpeare са се ползвали подострени птичи пера. Металната писалка, поевтинялата хартия и подобрените мастила са давали възможност да се ускори писането, а напредъкът в печатането и транспорта също е способствало разпространението на лъжите, непосилна задача през 17-ти век. Все пак както установих наскоро драмите и комедиите приписвани на Шекспир са всъщност дело на Силвестер, а това откритие е споменато допълнително.
Има и други интересни персони сред тези лъже-унитариани, все издатели редактори и организатори на някакви общества като;

Кардинал Henry Edward Manning (1808–1892)
Бирмингамската династия Martineau,  Harriet Martineau (12 June 1802 - 27 June 1876) и James Martineau (21 April 1805 – 11 January 1900)
Баща и син Robert Aspland
Издателят Walter Wilson (1781?–1847)
Проповедника William Johnson Fox (1786-1864)
и др.

За псевдонима на ShakeSpeare имаше и преден постинг;
http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/08/31/humanizma-na-beikyn-shekspir-i-shelob.811316
- - -
Хуманизма на Бейкън, Шекспир и Шелоб

Най-известното произведение на Francis Bacon, 1st Viscount St Albans, (22 January 1561 – 9 April 1626) е смятаното за многократно допълвано Essays (1597). В него все пак се намират белезите на много по-късна епоха, като например честото посочване на Холандия като държава за пример. Това е възможно едва след създаването на тази държава от новата власт на фенската република в началото на 20-ти век.Самото ползване на една определена страна като модел за подражаване има смисъл едва към края на 18-ти век, когато разликите в развитието на отделните страни изпъкват значително. Едава тогава, а не в началото на 17-ти век имаме натрупване на средства не само у търговци, но в държавната хазна, както е споменато в книгата.
Другия дори още по-очевиден белег за написване през 19-ти век е разделението на презвитирианите на арминиани и калвинисти, образ на противоречия изцяло в Англия, в последствие пренесено и в колониите, но напълно непознато в Холандия и на континента до средата на 19-ти век. Псевдонима Якоб Арминии е ползвано изцяло за вътрешни интриги, в богословско отношение това си е калвинизъм с либерално лице, глуповато плагиатстване. Псевдонимът е вероятно американско изобретение.
Автора на Бейкъновите опити със сигурност е бил запознат с есетата на Монтен, които излизат в публикация в началото на 19-ти век. Най-интересното при него не е книгата и философията му. Характера му е предизвикал огромни вълнения и популярност за времето си, корупцията в онази епоха не е била чак толкова естествена и разпространена както днес и именно неговото име е използвано, за да замени английската дума за сланина, първоначално са казвали french bacon, в последствие само бекон, като думата се е пренесла и в други езици. Ето такава присъда за хуманизма е издал английския пуританизъм, хуманистът е свиня, безполезно животно докато е живо, яде много повече от всички други, а дори и торта му не става за ползване без преработка. От хуманизма и от прасето ползата е когато бъдат наразани и опечени.
Най-добра характеристика на това учение, философия и дори религия прави Eric Arthur Blair (25 June 1903 – 21 January 1950), pen name George Orwell в неговата Animal Farm. Прасетата взели властта във фермата не са руснаците, а именно хуманистите, кучетата са червените. Заслужава си за илюстрация на Бейкъновия хуманизъм да се посочат и седемте основни заповеди във фермата;
Животните във фермата издават седем основни заповеди, алегория на седемте смъртни гряха:
1.   Този, който ходи на два крака е враг.
2.   Този, който ходи на четири крака или има крила е приятел.
3.   Животните не носят дрехи.
4.   Животните не спят в легло (добавено след това: с постелки).
5.   Животните не пият алкохол (добавено след това: без мярка).
6.   Животните не убиват други животни (добавено след това: без причина).
7.   Всички животни са равни, но някои са по-равни от другите. (След изгонването на човека и налагането на новия ред във фермата логично се стига до животинския хепиенд.)
Бейкън е бил представян за популярен у презвитерианците и то дотолкова, че на него един американски либерал приписва и теорията за написване на творбите на Шекспир. Най-доброто представяне на тайната на историческите шекспирови пиеси e във ”Властелина”. Там гигантския и древен паяк Shelob е заловил много орки, сиреч студенти изучаващи пиесите му, но в миналото той е ловял предимно елфи и хора, тоест вярващи и свещеннци.
Ето и допълнения към смисъла на името Шекспир. Клатещо се копие е указание за Оксфорд, университетското градче се е наричало, града на хилядите копия, ирония за множеството автори населяващи го. Друга връзка е замяна на 4-та и 10-та буква и обръщане на думите.

Shak e speare
Shar e speake
speak & share

Името Shelob не е само женски паяк както се споменава в справочниците, идва от малко разпространената дума shallow или shoal, с това Толкин дава отношението си към държавното училище, както и към творчеството на „Шекспир” и двете представят повърхностен смисъл и образование и служат на себе си както паяка, споменато изрично в текста. Третият син на Толкин е бил женен за учителка, с която се е развел, за католик това е рана, която оставя следи до края на живота.
Още един кодиран смисъл е;
Shelob = She love britain

History, Tolkien,

- - - -
Смисълът на името Джон Нокс

John Knox (c. 1514 – 24 November 1572)
Прочутият шотландски реформатор и автор на няколко значими богословски учения има псевдоним образуван от името на оксфордски колеж. Причината да има повече от едно лице зад псевдонима се познава от първоначалната му публикация The Book of Common Prayer променяна през годините с участието на много хора свързани с колежа Oriel College Oxford или known as King's College and King's Hall. С това име по-късно от втората половина на 19-ти век се свързват и няколко силно политизирани и фалшиво истеризирани писма, без особено значение за теология и история.
- - -

No comments: