Sunday, September 6, 2009

Трите змии на СЗ

Трите змии на СЗ

Първата змия е прочутата змия изкусила Ева цитирана в 1Кр.

Днес, най после преди малко намерих отговор за уникалността на змията. Това не е разпространеното мнение, че змията поглъща жертвата цяла, защото тя в всъщност в последствие изплюва козина или кости. Рибите поглъщат всичко и не изплюват.

Освен черепа и гръбначния стълб, няма никакви други кости в тялото си и съответно крайници. За това в Битие Бог проклина змията да се влачи по корема си, защото явно преди това е имала някакви крака, но и са били отнети. Така издигането на змията като символ на поемането на греховете е напомняне на събитията в Едемската градина. Подобно на Ева вярващите посочват змията за виновник за греха.

Втората змия е най страната и тя е в Бт.49:17, тази змия сериозно притеснява много тълкуватели, ако змията е проклятието за отиване в ада, тогава какво прави в благословението на Яков-Израел. Моето мнение за сега не напълно изяснено, е че Яков дава пророчество за Самсон и ролята на този представител на племето като символ на Христос. Така както змията символизира поемането на греховете, то и Самсон пое греха на неговото поколение, като дори се жертва избивайки 3000 филистимци, като събитието е пророчество за настъпването на 3000 година. Случва се точно 80 години преди 3000г., през 2920г., 80г. след това започва строежа на Храма. Строежа, свършва след 40г. през 3120г., точно 1000г., след които Христос влиза в същия този Храм. Голгота е на следващата година през 4121г., 1000 години след първата жертва в Храма. Самсон е роден 2900г. и живее 20г. до 2920г.

Третата змия е прословутия жезъл на Моисей, който се превръща в змия, да не се бърка със разцъфналия жезъл на Аарон. Жезъла е всъщност овчарската гега, с която е пасъл овцете при тъста си. Вероятно когато се е превърнал в змия и след това се е преобразил обратно в дърво е получил кръстовидна форма. Същия този кръст Моисей донесе пред фараона и той погълна жезлите на египетските магестници. Сигурно има още символизъм освен в това, че противниковите жреци бяха лишени от водаческата си позиция. Моисей първо издигна за себе си кръста със змията, след това и за фараона и египтяните и в последствие се появява и третата змия за която се разискваше в предните постинги.

Споменава се повторение в Вт.8:15 за змиите от Чс.21 и в Вт.32:33 се споменава изобличение за измама сравнено със змийска отрова. Трите змии в ЗС вероятно символизират нещо на троицата. С първата се занимава самия Господ Бог, втората е предречена с последния добър нефилим Самсон роден без баща като образ на Христос. Третата е в ръцете на Моисей, носителя на Словото на Светия Дух. Вероятно връзките ще се разглеждат в бъдеще.

old testament

No comments: