Sunday, September 20, 2009

Нашия най важен съсед


Албания бялото петно на историята


Ако отворим справочниците по история на отделните страни, то историята на Албания по обем ще заеме някъде предпоследно място, сигурно само преди Косово :-). Като почнем от произхода на името, което е италианска дума за бяло и това е всъщност само известната на запад дума за региона, където сега е разположена все още новата държава, нямат и 100 години. Значението на местната дума за страната, за която май никой не е сигурен как точно се произнася "Сиптерия", която значи "Страната на орлите" е още по неудобно за историците и вероятно за това упорито се пренебрегва. Всяка една страна, особено в южна Европа е и породила томове на героично и идилично държавничество, но когато потърсим албанския аналог ние не само нямаме царе и велики пълководци, но дори и липсват градове или поне литературно документални артефакти, около които да се изгради някаква поетично-историческа мъгла. Дори и прословутия Скендербек е известен повече в парижките модни салони или в писанията на съседите от колкото в родни източници. Историята на тази нова страна обаче не бива да се подминава, на картата на хипотетичната "римска империя" територията и е почти точно в центъра, почти всички военни походи от изток на запад и обратно минават покрай тези варовикови планини и ако приемем, че високите места наистина са били обиталище на орлите то крайбрежния регион не би трябвало да е.

Ето и първия проблем, археологически, ако в съседните страни като Италия, Гърция и дори България човек се препъва на всяка крачка в антични останки, то защо албанските са всичките от началото на Възраждането? Отговора на този и на други въпроси е повече от логичен, "античността" на съседите е изфабрикувана не без помощта на илюминати секти и държавни структури, докато в страната на орлите подобна "фалшификаторска сила" не е функционирала. Имаме буквално бяло петно на историческата, археологическата, нумизматичната и други карти изфабрикувани от сектите.

Тук все пак ще покажа и ще коментирам една интересна вече пускана снимка на бостънски вестник от 1711 г. Това е не само първото споменаване на думата България на запад и то забележете като територия, но и на Албания. Ясно е какво се разбира под Албания, това е региона на сегашната държава именуван така от италиански моряци от отсрещния бряг. Забележете и нещо друго, населението на Албания и България се състои от (!) гърци, разбира с е за това си има също логично обяснение, под термина за времето си се е разбирало православи. Това е публикация по случай обявяването на кръстоносен поход срещу исляма от Петър 1, в последствие наречен Прутски поход, защото 38 хил. руснаци са посрещнати от 190 хил. турци и 500 оръдия, забележете интересното съотношение точно 1:5, естествено надеждите на Петърчо за религиозна солидарност от "гърците" не се оправдава, не се получава дори подкрепа от власите и молдовците, за което май трябва да се сърди на унгарците. Но да не се разпростирам. Какъв е извода, Албания е само географско понятие и едва от 1912 става държава, като дори и населението на региона няма национална идентичност. Защо да мислим, че след като пропагандата ползва само географските понятия, без да се уточнява племенен и национален състав на населението на територията. Като е ясно, че населението на региона се е деляло на религиозен принцип, то защо да мислим и дори вярваме, че ситуацията на наша територия е била по различна? Както Албания е само географско място, така и България е същото за времето си. Даже забележете о ужас! и България е населена от гърци! верни приятели на Русия. Все пак българския случай е по различен от албанския, под Булгерия руския агент дал тази информация на американския кореспондент, има в предвид региона на настъпление на волжките племена от волжка "Болгария". Въпреки критичното положение на "прутския фронт", където са обсадени на някакво възвишение, на източния фронт имат забележителни успехи и всички войски съюзни на турците бягат на юг от Кавказ или в Крим васално ханство на Истамбул. Така поради случайност на запад, по точно твърде на запад, защото в Европа са запознати със ситуацията на балканите, за първи път се появяват имената Албания и България като страни с християнско население.






Снимките са от блога на мюнцер2, където има и интересна статия за един шарлатанин обявен за Молдовски "принц" от Петър 1. hystory

No comments: