Saturday, September 26, 2009

Белега на Кайн

Белега на Кайн

За прословутия белег на Кайн се споменава в Бт.4:15. Интересни са и предходните два стиха, дори и относителния превод е запазил смисъла на моето космическо откритие в предния пост. Кайн е изгонен от "тая земя", тоест планетата на братоубийството и пратен " бежанец и скитник " на друга земя, тоест нашата.

( 12 Когато работиш земята тя няма вече да ти дава силата си; бежанец и скитник ще бъдеш на земята. )

"Бежанец" означава буквално преместване отдръпване и то на по долна позиция или по далечно място. Точно така е станало в моето откритие. "Скитник“ е много рядко уникална дума и значи "не вкоренен" на друго място, "без основа". Тоест тази планета не е само място на заточение, но и на отделяне от Божието присъствие, отделеност от всичко, което Господ прави, дори и от Ерусалим и Голгота. Същата фраза се повтаря и в стих14. Но да се върна на белега кайнов, то е белег за защита от отмъщение, то прави Кайн специален, различен от всички останали хора и животни, нещо което Кайн със сигурност ще предаде в наследство на потомството си. Става на въпрос за нещо направено на Кайн от самия Създател, това няма да е само татуировка, пиърсинк или подобна простотия. Както самия той го е имал, така и неговите деца го носят, защото е създадено за него.

Този белег, единственото уникално нещо в човека, белега на пъпната връв е нещото, което всички деца на Кайн носят на тази планета. Никое животно или потомък на Сит няма пъп. Явно във филма „Завръщането на ситите“ има повече неща от колкото изглежда.

13 А Каин рече на Господа: Наказанието ми е толкова тежко, щото не мога да го понеса. 14 Ето, гониш ме днес от лицето на [тая] земя; ще съм скрит от Твоето лице, и ще бъда бежанец и скитник на земята; и тъй всеки който ме намери, ще ме убие. 15 А Господ му каза: Затова, който убие Каина, нему ще се отмъсти седмократно. И Господ определи белег за Каина, за да не го убива никой, който го намери.

Old testament, location

No comments: