Wednesday, July 7, 2010

Какво точно се случи на гроба на Христос

Какво точно се случи на гроба на Христос

В Йоана 20 има описани две случки, които са хронологически и логически недомислици. Всичко случило се на празния гроб е, че Мария Магдалена вижда камъка махнат и че тялото го няма. Нейното предположение е, че са преместили тялото от мястото на погребение, не само защото е в непосредственна близост до града, но и поради специфичния статут на екзекутирания осъден в грях. Следват две нелогични събития.

Петър и другия ученик не биха могли да отидат свободно на мястото, защото целия регион се е охранявал и не е имало свободен достъп без основателна причина, а проверката на празен гроб едва ли би се харесала на охраната. Това ходене се обезмисля, защото учениците са познавали добре Мария и са и имали доверие, едва ли тя ще се шегува с подобни неща. След това се описва срещата на Мария със самия възкръснал Христос все едно е отишла втори път или пасажа е пропуснат в началото на главата и е дописан за да се даде път на Петър и "другия ученик", ама че идиотска фраза. Странно е че и не го познава, ако човек види близък познат, за когото знае, че е починал и няма да може да го познае. Самия диалог няма смисъл, Христос не прави и не казва нищо същественно в тази среща, осве да и се покаже. Пребиваването му там на самото гробище е също неуместно. Мисля че се досещам къде е бил на този ден първи на четвъртата седмица, деня на първите плодове. Появил се е в Храма в Святото Място за да вземе снопа от първата на жетва на ечемика. Ето защо не му е била работа да се мотае на гробището, имал е други важни задължения. Не е било необходимо да се показва и възкръснал на Мария, нейната работа не е била да свидетелства за възкресението, това е задължение на апостолите и за това след първи стих, където е открит празния гроб текста продължава в стих 19, когато още същия ден Христос се явява на апостолите за да им покаже, че е възкръснал. След още осем дена се пада ден 1 на 4-ти месец, Забележете прецизното броене според моето откритие за разпределението на дните в месеца освен седмицата е включен и юбилейни ден в началото на месеца, който е и рожденния ден на Моисей. Явно на този ден Христос се е срещнал специално с него отново, а и учениците са се събирали вероятно по този случай. Тогава той се среща с Тома неверни. За тази случка съм писвал вече, Тома не се съмнява, че ще види самия Христос, но има съмнения дали той ще е в тяло. Тома не си пъха пръста в раните, а го докосва по ръката за да усети пулса му и го смушква в ребрата за да види рекацията на нервната система. Той проверява дали този който вижда не е само Дух или фокус с движещ се труп. Този символизъм показва, че и след смъртта душата и духа на човек ще бъдат възстановени заедно с тялото, смъртта на човек е разделянето на тези съставки в човека. Все пак тази глава търябва да ни даде и отговор на въпросите с най голяма важност за преминаване на Словото при нас. какво се е случило в Интервала 4200-5000АМ, каква е била ромята на Йоан, а след това и на Павел. И най вече с какво доказването на възкресението и сигурността в съединяването на Дух, Душа и Тяло ще направи човека вярващ. Втората поява при съпоставката на времето се пада на линията на запознаването и евентуално свадбата на Авраам и Сара някъде до 2025АМ. Това със сигурност е свързано със думите към това за вярата, макар и точните последствия на символизма да не са ми съвсем ясни.

Така първата поява е за да се потвърди възкресението и връзката му със символизма на първите плодове на ечемика, на самия празник. Втората поява е да се свърже: ролята на Авраам и Сара, раждането на Моисей и разпространението на вярата във Възкресението от всички Апостоли. Третата поява е вече на самата петдесетница след 54 дена от разпятието или след 38 дена от втората поява.

john

John 20:1-31 (B40)

John 20:1 В първия ден на седмицата Мария Магдалина дохожда на гроба сутринта, като беше още тъмно, и вижда, че камъкът е дигнат от гроба.

John 20:2

John 20:3

John 20:4

John 20:5

John 20:6

John 20:7

John 20:8

John 20:9

John 20:10

John 20:11

John 20:12

John 20:13

John 20:14

John 20:15

John 20:16

John 20:17

John 20:18

John 20:19 А вечерта на същия ден, първия на седмицата, когато вратата на стаята, гдето бяха учениците, беше заключена поради страха от юдеите, Исус дойде, застана посред, и каза им: Мир вам!

John 20:20 И като рече това, показа им ръцете и ребрата Си. И зарадваха се учениците като видяха Господа.

John 20:21 И Исус пак им рече: Мир вам! Както Отец изпрати Мене, така и Аз изпращам вас.

John 20:22 И като рече това, духна върху тях и им каза: Приемете Светия Дух.

John 20:23 На които простите греховете, простени им са, на които задържите задържани са.

John 20:24 А Тома, един от дванадесетте наречен Близнак, не беше с тях, когато дохожда Исус.

John 20:25 Затова другите ученици му казаха: Видяхме Господа. А той им рече: Ако не видя на ръцете Му раните от гвоздеите, и не туря ръката си в ребрата Му, няма да повярвам.

John 20:26 И подир осем дни учениците Му пак бяха вътре, и Тома с тях. Исус дохожда, като беше заключена вратата, застана насред, и рече: Мир вам!

John 20:27 Тогава каза на Тома: Дай си пръста тука и виж ръцете Ми, и дай ръката си и тури я в ребрата Ми; и не бъди невярващ, а вярващ.

John 20:28 Тома в отговор Му рече: Господ мой и Бог мой!

John 20:29 Исус му казва: Понеже Ме видя, [Томо], ти повярва, блажени ония, които, без да видят, са повярвали.

John 20:30 А Исус извърши пред учениците още много други знамения, които не са вписани в тая книга.

John 20:31 А тия са написани за да повярвате, че Исус е Христос, Божият Син, и, като вярвате, да имате живот в Неговото име.

No comments: