Friday, July 9, 2010

Уточнение за Ной и причната за потопа

Уточнение за Ной и причната за потопа
Хронологията на потопа бе разгледана доста детайлно, но сега ето и причините и детайлите, които трябва да се изяснят.
Причината за потопа по времето Ной не е, че Бог е искал да изтреби грешните хора, както се казва на няколко места в измислените части на НЗ. Потопа е последния етап на сътворението, при който голямото количество вода в долните слоеве на атмосферата е кондензирала и така са се образували моретата, в които да могат да се въдят големи количества риба. По времето на Ной не е имало други хора, освен него и семейството му, той е първия родил трима сина, всички останали предци са раждали само по веднъж, като съпругите им са били вадени от "ребрата" им. Тази практика вероятно е продължила и след потопа то времето на Тара, за който знаем, че има двама сина Аран(Харан) и Авраам. Тогава обаче хората са раждали и други деца имало е и потомци на Хам и Яфет и едва след потопа е започнало разпръсване и увеличаване на населението, като раждането на еднополово дете и по-късното му разделяне на мъж и жена е ставало само с първородните от Арфаксад до Тара.
Единственото място, където се споменава за Ной е в Ев.11:7, където фразата "осъди света" е вмъкната излишно. Вярата служи само за наследяване на правдата, не за осъждане на други хора, осъждението на друг човек е работа между него и Бога. За причината за потопа говори стих Бт.6:13, като "насилието" е проява не на хората, а за силата, с която ще бъде извършен потопа, ще има драстични промени в цялата земя, атмосфера и това ще доведе до гибелта на всички дишащи животни. В градината на Ной не са били взети всеки вид животни, а само бозайниците, които раждат потомството си, всички снасящи яйца като влечуги и птици не са били взимани в ковчега, много яйца са успели да оцелеят и от тях да се развие ново поколение, при излюпването си те са се приспособявали към новата атмосфера, по начин както биха се адаптирали към старата. В новите условия е възникнало видовото разнообразие на растения и животни, до преди това явно видовете са били с много малки вариации.
Стихове 7:2 и 3 показват, че в ковчега са взети само животни без птици, Стих 3 е добавен излишно, както и втората част на 7:8. От седма глава трябва да се извадят и много от повтарящите се пасажи, а цялата глава 8 да се премахне като излишно удължаване.
Genesis 6
- - - -
Gen 6:8 А Ной придоби Господното благоволение.
Gen 6:9
Gen 6:10
Gen 6:11
Gen 6:12
Gen 6:13 И рече Бог на Ноя: Краят на всяка твар се предвижда от Мене, защото земята се изпълни с насилие чрез тях; затова, ето, ще ги изтребя заедно със земята.
Gen 6:14 Направи си ковчег от гоферово дърво; - - - -
Gen 6:15
Gen 6:16
Gen 6:17
Gen 6:18
Gen 6:19 И от всичко, от всякакъв вид твар, която живее, да вкараш в ковчега по две от всеки вид, за да опазиш живота им със себе си; мъжко и женско да бъдат.
Gen 6:20 От птиците според вида им, от добитъка според вида му, и от всички земни животни според вида им, по две от всички да влязат при тебе, за да им опазиш живота.
Gen 6:21
Gen 6:22 И Ной извърши всичко според както му заповяда Бог; така стори.
Gen 7:1-24 (B40)
Gen 7:1 Тогава Господ рече на Ноя: Влез ти и целия ти дом в ковчега; - - - - .
Gen 7:2 Вземи си по седем от всички чисти животни, мъжки и женските им; а от нечистите животни по две, мъжки и женските им;
Gen 7:3
Gen 7:4 Защото още седем дни и Аз ще направя да вали дъжд по земята четиридесет дни и четиридесет нощи; и ще изтребя от лицето на земята всичко живо, що съм направил.
Gen 7:5 И Ной извърши всичко, според както му заповяда Господ.
Gen 7:6 А Ной беше на шестстотин години когато стана на земята потопът от водата.
Gen 7:7
Gen 7:8
Gen 7:9
Gen 7:10 И след седмия ден водите на потопа заляха земята.
Gen 7:11 В шестстотната година на Ноевия живот, във втория месец, на седемнадесетия ден от месеца, в същия ден всичките извори на голямата бездна се разпукнаха и небесните отвори се разкриха.
Gen 7:12 И дъждът валя на земята четиридесет дни и четиридесет нощи.
Gen 7:13
Gen 7:14
Gen 7:15
Gen 7:16 - - - - ; и Господ го затвори вътре.
Gen 7:17 Четиридесет дни трая потопът на земята; - - - -
Gen 7:18
Gen 7:19 Водите се усилваха твърде много на земята, така щото се покриха всичките високи планини намиращи се под цялото небе.
Gen 7:20 Петнадесет лакти по-горе от тях се издигнаха водите, та планините се покриха.
Gen 7:21 И всяка твар, която се движеше по земята, умря, - птици, добитък, зверове, всички животни, които пълзят по земята и всеки човек.
Gen 7:22 От всичко що беше на сушата, всичко, което имаше в ноздрите си жизнено дихание, измря.
Gen 7:23 - - - - останаха само Ной и ония, които бяха с него в ковчега.
Gen 7:24 А водите се застояха по земята сто и петдесет дни.
old testament, genesis

No comments: