Thursday, July 15, 2010

Уточняване на чудесата при сватосване и зачеването на специални деца

Уточняване на чудесата при сватосване и зачеването на специални деца

В цялото родословие от Адам до Авраам описани в Битие глави 5 и 11 всички жени се появяват след 10 години извадени от ребрата мъжа подобно на описанието на появата на Ева. От цялото това родословие 20 + 2 поколения Адам има трима сина, Кайн, Авел и Сит. След смъртта на Авел и отлъчването на Кайн родословието продължава със Сит до Ной, който има също трима сина и първородния Сим продължава родословието до Нахор, първия с двама сина. Неговия син Тара е първородния, но неговия първороден Аран умира, след като е родил Лот по същото време, когато се ражда втория син на Тара, Аврам. Така след изваждането на Сара тя става последната жена на света дошла подобно на Ева не от раждане като отделно бебе, отделно раждане на жени е започнало чрез другите потомци на Ной след потопа.

Така Ребека става първата жена омъжена за мъж от родословието на Христос като е негова втора братовчедка на Исаак, както установих в по-предни постинги. При сватосването с нея се следва следния модел, който ще се запази и по-надолу по родословието дори до Христос и ще започна да го описвам от тук.

Ето и трите стъпки, по които се действа

1. Ангел, или Божи пратеник говори на мъжа

2. Мъжа или негов пратеник говори за това с момата

3. Ангел или негов пратеник говори или се явява на жената

Така при Исаак имаме следните събития, (1) Авраам говори на него, (2) Авраам праща слугата при Ребека, (3) Ангел или може би майка и са и говорили, че това е съпруга и пратен от Господ когото тя е искала. При Яков нещата са по-различни, но също следват следните стъпки, (1) Исаак говори с него, (2) Той го и праща в родината на Ребека за да да говори лично потомците на втория син на Нахор, (3) Яков първо среща Рахил, но тя е в случая пратеника на Господ, който говори със сестра си. Лаван не участва в нито един случай, нито се меси при сватосването на сестра си, нито при дъщеря си. Той е само приятел на Яков, който му помага, когато е негов съсед и зет за седем години. Следващия в родословието е Юда, за който има много странно описание на раждането на Фарес естествено невярно, като дори мисля само неговото второ място е правилно, дали е от друга майка различна от родилата първия син на Юда не е ясно. При Самсон имаме детайлно показване на начина, по който се изпълняват трите стъпки при известяване за чудотворното раждане, като точно по този начин е действал и ангела с Йосиф и Мария при раждането на Христос. Единствената разлика е, че според текста Маноя и анонимната му жена са били женени вече от доста време, но е възможно това да не е така. Може подобно на Йосиф и Мария да са се оженили, след като се е явил ангела известяващ за чудодейното раждане на Самсон. По-долу е цялата глава 13 на Съдии, която е редактирана от изкривяването, подчертаните части са излишно вмъкнати, а стихове 3 и 6 са отметнати със звездичка, променени са според правилния ход на ангела, първо говори в стих 3 за жената, но на мъжа за зачеването на детето, след което мъжа се моли ангела да се яви и на жената в стих 6. Така се потвърждава изключително, че детето няма да е точно негово, а ще е нефилим. За точния ход на разговора на Ангела с Йосиф и Мария ще има отделен постинг.

old testament, genesis, Samson

Judges 13

Judg 13:1 И израилтяните пак сториха зло пред Господа; и Господ ги предаде в ръката на филистимците за четиридесет години.

Judg 13:2 И имаше един човек от Сарая, от Дановото племе, по име Маное, чиято жена бе бездетна, която не раждаше.

Judg 13:3* И ангел Господен се яви и каза за жената: Ето, сега e бездетна и не ражда; но ще зачене и ще роди син.

Judg 13:4 Затова, пази се сега да не пиеш вино или спиртно питие, и да не ядеш нищо нечисто.

Judg 13:5 Защото, ето, ще заченеш и ще родиш син; и бръснач да не мине през главата му, защото още от рождението си детето ще бъде Назирей Богу; и той ще почне да избавя Израиля от ръката на филистимците.

Judg 13:6* Тогава мъжа отиде та яви на жената си, казвайки: Един Божий човек дойде при мене, чието лице беше като лицето на ангела Божий, много страшно; и аз не го попитах от где е, нито той ми яви името си.

Judg 13:7 Но рече ми: Ето, ще заченеш и ще родиш син; затова, да не пиеш вино, нито спиртно питие, и да не ядеш нищо нечисто; защото, от рождението си, до деня на смъртта си,детето ще бъде Назирей Богу.

Judg 13:8 Тогава Маное се помоли Господу, казвайки: Моля ти се, Господи, нека дойде пак при нас Божият човек, когото си пратил, и нека ни научи що да сторим с детето, което ще се роди.

Judg 13:9 И Бог послуша Маноевия глас: и ангелът Божи пак дойде при жената, като седеше на нивата; а мъжът й Маное не беше с нея.

Judg 13:10 И жената се завтече та побърза да яви на мъжа си, като му каза: Ето, яви ми се оня човек, който дойде при мен завчера.

Judg 13:11 Тогава Маное стана та отиде подир жена си, и, като дойде при човека, каза му: Ти ли си оня човек, който си говорил на тая жена? И той рече: Аз.

Judg 13:12 И рече Маное: Когато вече се сбъдне това, което ти каза, как трябва да се направлява детето, и какво да прави то?

Judg 13:13 И ангелът Господен рече на Маноя: Нека се пази жената от всичко, за което й говорих;

Judg 13:14 да не яде от нищо, що произлиза от лозе, нито да пие вино или спиртно питие, и да не яде нищо нечисто; всичко, що й заповядах, нека опази.

Judg 13:15 Тогава Маное каза на ангела Господен: Моля, нека те задържим, за да ти сготвим яре.

Judg 13:16 Но ангелът Господен каза на Маноя: И да ме задържиш, няма да ям от хляба ти; и ако искаш да направиш всеизгаряне, принеси го Господу. (Защото Маное не позна, че това беше ангел Господен).

Judg 13:17 Тогава Маное каза на ангела Господен: Как ти е името, за да те почетем, когато се сбъдне това, което ти каза?

Judg 13:18 А ангелът Господен му рече: Защо питаш за името ми, то е тайно.

Judg 13:19 Тогава Маное взе ярето и хлебния принос та ги принесе Господу на камъка; и, като гледаха Маное и жена му, ангелът постъпваше чудно;

Judg 13:20 защото, когато се издигаше пламъкът от олтара към небето, то и ангелът Господен се издигна в пламъка на олтара; а Маное и жена му, като гледаха, паднаха с лице на земята.

Judg 13:21 Но ангелът Господен беше невидим вече за Маноя и за жена му; и тогава Маное позна, че това беше ангел Господен.

Judg 13:22 И Маное каза на жена си: Непременно ще умрем, защото видяхме Бога.

Judg 13:23 А жена му рече: Ако Господ иска да ни умори, не щеше да приеме всеизгаряне и хлебен принос от ръката ни, нито щеше да ни изяви всичко това, нито би ни съобщил такива неща в това време.

Judg 13:24 И жената роди син и нарече го Самсон; и детето порасна, и Господ го благослови.

Judg 13:25 И Господният Дух почна да го подбужда в Маханедан, между Сарая и Естаол.

No comments: