Thursday, August 4, 2011

Какво значи името на Конфуций

Какво значи името на Конфуций

Първата публикация на философа известен днес като Конфуций става през 1687, като издателите са йезуити начело с мисионера Philippe Couplet.

http://en.wikipedia.org/wiki/Philippe_Couplet

http://en.wikipedia.org/wiki/File:LifeAndWorksOfConfucius1687.jpg

In 1687, leading a group of Jesuits (Prospero Intorcetta, Christian Wolfgang Herdtrich, and François de Rougemont), Couplet published Confucius Sinarum Philosophus ("Confucius, Philosopher of the Chinese")

Ако се погледне снимката на първата вътрешна страница ще забележим странни неща. Изобразен е човек с гъста черна брада типично европейска и дълго йезуитско расо. Само на тази първа рисунка се вижда шапка подобна на тези на монасите в Европа, както и свещ в две ръце. Всички по-съвременни рисунки украсяват расото, силно изменят шапката и махат свещта от двете му ръце, като ги оставят събрани. На кръста виси характерната връв, на която е закачена някаква петлица завършваща с дъга, на която три топки символ на завета на троицата. Интериора след него също напомня много на европейската архитектура за 15 и 16-ти век, виждат се и огромна маса, на каквито в европейските манастири няколко монаси пишат, както и рафтове с текстове до високия таван на помещението..

Интересните неща продължават и в текста на следващата страница, фразата на името"con fucius" на латински има смисъл на "У дома", а "Sinarum Philosophus" означава философа от Синай на латински. Книгата е издадена много време след завръщането на белгиеца, като той не носи никакви свитъци от Китай, а помощниците му в издаването никога не са били в там. Синай е името на планината, на която Моисей получава Закона. На втората страница надписа е множествено число "philosophorum sinensium", което е директно указание, че става на въпрос не за учение на един човек, а на цяла комисия монаси — йезуити.

Китайската философия е мисионерско дело с морализаторски наклон, с течение на времето разбира се са открити и "по-древни" документи, в които йезуитските белези са отстранени, както от текста така и от рисунките .

history,

No comments: