Saturday, August 13, 2011

Има нещо гнило на Хаваите, исторически изводи и конспирация на Джеймс Кук

Има нещо гнило на Хаваите, исторически изводи и конспирация на Джеймс Кук

Когато започнах да чета за първи път преди 40 години книгите с описанието на пътуванията на Captain James Cook FRS RN (7 November 1728[NB 1] – 14 February 1779) с възхита си представях откриването на непознати земи в топлите морета. Противният живот с месеци на смърдящия дървен кораб смятах за дребни неудобства пред преживяването да си сред първите хора видели неизвестен и далечен бряг. Тези дни намерих в бързото прочитане на двете книги някои интересни исторически факти за региона на островите в пасифика. Силно ме заинтригуваха социалните отношения на Таити, на които Кук отделя голямо внимание, даже по-голямо отколкото е необходимо. Той забелязва, че на тези острови висшата каста е по-бяла и по-висока и това е описано доста обстойно и подробно. Връзките му с вождовете също са доста подозрителни, като може да се предположи, че не всичко ни е съобщено в сдържания стил на писане на корабните записки, за дневник е пресилено да се говори четейки публикуваното. Идеята, че на Таити има смесване на две различни народа едните явно са по-тъмнокожи и идват от Нова Гвинея - Австралия, докато тези, които са по-белички според описанието на Кук, според мен вероятно са от региона на Филипините. По-високия ръст на висшата каста е или умишлена заблуда или нещо специално. Всички на Таити значително се различават от съседите си не по езика, а по някои странни обичаи. Те определено са наследство от досега с европейци, като по-белите или са от смесена раса с европейски преселници, или са от Филипините. Регионът на Тихия океан е бил броден от йезуитски мисионери още през 15-ти век и вероятно техни наследници са оставили до 18-тото столетие ако не вяра, то поне наследници и странни ритуали.

На Таити има типичното за някои европейци бръснене на космите под мишниците, специални умивания, почти юдаистки ритуали, които са били практикувани и от средновековните монаси. Най-странното е все пак разделеното хранене и дори готвене за хората от едно семейството. Такова странно поведение може да се срещне само на едно друго място, монашеските ордени в Европа и то само в някои от тях всеки готви и се храни самостоятелно. Към това трябва да се прибави и странното познаване на метала, но не и на европейците на Хаваите. Явно на този архипелаг преселението е станало съвсем наскоро някъде през 16-ти век и то с помощта на европейски кораби или такива построени някъде на Филипините с помощта на мисионери, за няколко поколения вярата на първите заселници бързо е изчезнала на изолираното място и жителите на Хаваите са станали сладострастни и канибали както всички други диваци.

От тези пътувания стигам до извода, че всички по-изолирани острови са заселени именно по тази начин, през периода 15-ти и 16-ти век с помощта на йезуити, първо пренесли цветнокожи от Африканската Гвинея до Нова — Гвинея, а в последствие се е образувала нова раса при смесването им с малайзийци и филипинци и разпространили се до още по-далечните Хаваи, Таити и дори до интересния остров Пасха. Най силния довод все пак е твърде добре апазената прилика в езиците на тези острови, така както рруския, сръбския и бългаския са много подобни с разлики от чуждото влияние и местно развитие. При народите на Пасифика няма нито чужденци, нито някакво собственно развитие и резултата е запазване на общия произход.

Конспирацията на Джеймс Кук е следната, ние нямаме данни за трагичната му смърт, а тези, които са публикувани са противоречащи си и това води до извода, че разпространената версия за смърт на Хаваи от разгневени местни е невярна. Следвайки други белези в записките и поведението му можем да намерил реалните събития на неговата "смърт". Първо веднага се набива на очи, че в съобщението за трагичния инцидент не е загинал нито един морски пехотинец, а само някакъв юнга и един друг цивилен, което е странно, именно морската пехота е бил с пушки не би трябвало да побегне пред нападение, а ако е имало битка именно те е трябвало да дадат жертви. Според мен явно става на въпрос за дезертьорство и то извършено само от Кук, цивилния и юнгата не са военноморски служители и имат право да напуснат кораба по собствено желание, останалите офицери и матроси само след завръщане в базовото пристанище или при освобождаване от капитана с разрешение от адмиралтейството, иначе се третират като дезертьори и трябва да бъдат намерени и обесени или поне осъдени. Вероятно и капитана на другия кораб Клерк, които е бил тежко болен или поне така се твърди, е останал на доизживяване на острова с Кук, а не е починал по пътя както се споменава. Ето и други белези на подготвяното от Кук самоволно пенсиониране, меко наказание на дезертьорите, изключително хуманно отношение с местните, чак прекалено. Особено внимание към хората на Таити и Дружествените острови, които вероятно са били първите му плановете за "пенсиониране". Не е изключено, че след известно стоене на Хаваите Кук се е прехвърлил на Таити, където определено е имал доста приятели, както се разбира от щедрите подаръци, които е раздавал. Трябва да се прибави и явно фиктивния брак с дъщерята на някакъв офицер, стара мома, с която явно не е съжителствал, жени се с нея след пристигане от Нюфаундленд и скоро след това тръгва за южните морета. Веднага трябва да се отбележи, Кук не може да бъде наречен предател и дезертьор, а само самоволно пенсионирал се, даже неговите приятели в адмиралтейството са били запознати с плановете му и са прикривали деянието. За всичките си заслуги и открития не е получил почти никакви големи награди приживе, а не е изключено, че създавайки си здрави връзки с местните особено на Таити, към края на живота си се е превърнал в таен агент. Например никъде не се споменава да е учил местните езици, но явно предпазливото взимане на борда на местни е именно с тази цел.

Така за света Кук е геройски загинал, за екипажа е заслужил дезертьор, но за тайните служби е първия резидент в Пасифика. Дори редактираните описания на хора и острови в региона показват повече шпионски нюх, от колкото грубия моряшки оглед, на който и да е друг офицер от флота.

No comments: