Thursday, August 4, 2011

За познанието, идоложертвеното и напушването в Библията

За познанието, идоложертвеното и напушването в Библията

Думата за идол в гръцкия е ( ειδωλω ), точно както и думата за познаване, разбиране ( ειδως ), съвпадението не е случайно, защото идолите и идоложертвеното в 1Коринтяни са не просто предмети и обикновена храна, а става на въпрос за надрусване с нещо, което кара хората да получават "познание". Ето защо се отделя толкова внимание на яденето на идоложертвено. Става на въпрос за наркоманизиране. В Дн.7;41 идола направен със собствените им ръце бе пак някоя махорка, а не образ, както се описва в Изход. Ето защо се казва "оскверняване чрез идол" Дн.15:20,29 и защо Павел се е възмутил от идолите в Атина Дн.17:16. Местните философи и пророци са били яко напушени с нещо. Ето защо той държи да се проповядва "Непознатия Бог", става на въпрос за „не напушено” проповядване, което не е "от черешата" като тамошните пророци на разни "богове". Във 2Рм. 2:22 Павел посочва като добро да се гнуси човек от "идолите", тоест напушването, но това не е застраховка от проповядване глупости. Прави се сравнение с нечестива и корумпирана проповед с тази на напушените.

В 1Коринтяни глави 8 и 10 се описва именно този процес на напушване преведен като "ядене на идоложертвено". В 10:7 след правене на идола се споменава именно такова състояние, "Людете седнаха да ядат и да пият, и станаха да играят". Exod 32:6;"

Забележете градацията на идолопоклонството в ( 1Pet 4:3 Защото доволно е миналото време, когато сте живели така, както желаят да живеят езичниците, като сте прекарвали в нечистоти, в страсти, във винопийства, в пирования, в опивания, и в омразните идолослужения.) Идолослужението е грях във форма превъзхождаща пиянство и пирование.

new testament,

No comments: