Saturday, December 10, 2011

По следите на измислената армада от 1588 година


По следите на измислената армада от 1588 година

Измислянето на глупостта за нахлуване в Англия през 1588 от Испания е вдъхновено от битката при нос Трафалгар, където Британия се сражава с републиканския флот. Авторът на тази история я включва в цялостна книга за морските сражения в миналото, това е някой си;
Allen, Joseph, 1810?-1864

Идеята, че по време на войната в региона на Нидерландия и Белгия подпомагана от Испания и Италия ще се извърши и нахлуване в Англия е идиотска, но това не пречи на тази история да е част от мита за древността на британския военен флот, който всъщност възниква едва през 18-ти век. С това име има и някакъв американски унитарианец Joseph Henry Allen (August 21, 1820–1898), друго интересно е, че една от първите книги за Нелсън е писана от архизлодея Саути.

Нито Саути или Алан са измислили термина "испанската армада", това е дело на някакъв капитан на име Archibald Duncan капитан от флота, да не се бърка с някакъв лекар с това име от края на 19-ти век. Неговата The British trident; or, Register of naval actions, from ... the Spanish armada to the present time, е първата книга с това гръмко име в която всъщност се говори за битката при Трафалгар. Allen, Joseph ползва това име за измислена война през 1588 година, преди съюза с Франция Британия и Испания не са воювали.

Следите на измамата ни доведоха пак до 19-ти век, епохата на уинитариани и социалисти.


history, 

No comments: