Tuesday, December 6, 2011

Кой литературен персонаж и идеология изобразява Gollum



Кой литературен персонаж и идеология изобразява Gollum

Името Голум е много подобно на мита за еврейското същество Golem, създадено от кал подобно на Адам, но без душа и разум. Идеята за това същество идва от някакъв таласъм, забравих му името живееш под старите черкви на Англия, подобен образ са гаргойлите от континента. Името вероятно е гном или Glip, както едно от първите стихове писани преди Хобита. Толкин използва този паралел сравнявайки измисления свят на Средната земя, в който също има гном под черквата в планината Мория образ на Оксфордския университет, където е учил. Там той попада без съпругата си Гандалф, но заедно с всички джуджета — викториански писатели, които студентите орки искат да изядат. С помощта на Гандалф, краля на орките е убит, джуджетата извадени сполучливо, но Билбо остава там за още малко за среща с Голума. Това същество не е преподавател, както мислех първоначално, то яде орки и се крие от тях, това е някакъв автор и то митологичен, който е станал причина за провала на много студенти, а "краля" на орките само е чувал за него. Не такава е съдбата на Билбо, той не само успява да се спаси от изяждане, но и си тръгва със неговия магически пръстен. Пръстена е използван за първи път, за да изненада Гандалф и джуджетата, след това в гората Миркууд, но най-голяма полза е в "кралството на елфите" образ на университета в Лийдс, където преподава няколко години. Пръстена помага и при срещата с дракона, образ на решението му да започне писането не само на книга, а създаването на света на средната земя, в който свят ще бъде разгледана митологията. Но да се върна конкретно на голума, той е следното лице.
И това е следното лице..
Howard Phillips Lovecraft (August 20, 1890 – March 15, 1937)
Ловкрафт е живял самостоятелно и изолирано в края на дните си, той дава една от първите идеи на цяла вселена на митологията, една фраза от “Зовът на Ктхулу”, цитирана в нашата версия на уикедпедията е образ на мястото, където живее голума.

Героят-разказвач в “Зовът на Ктхулу” твърди:
„ Ние живеем на спокойно островче на невежеството, издигащо се сред черния океан на безкрая. "

Думата Gollum е не само фразата за задавяне, но и съкращение за gold lumpen. Прави се сравнение и подигравка със The Golden Ass, продукция на клана Фрейзър и попуярната у нас „Златната клонка”, пак измисляне на история от клоуните в неговата трупа.

Превод на Глип, нещо като предистория и вдъхновение за голума.

Tolkien, poetry, 

No comments: