Monday, December 5, 2011

Защо декларацията на независимостта на САЩ е на 4-ти юли

Защо декларацията на независимостта на САЩ е на 4-ти юли

Отговорът е както в произхода на денят на благодарността;

http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2011/11/25/kratka-istoriia-na-denia-na-blagodarnostta-i-lyjata-za-ameri.856536

Датата 4-ти юли 1776 година въобще не е американски ден както много хора смята, по-малко американски е дори и от денят на благодарността. Тази дата е избрана за да имитира датата 4-ти юни 1666г., увековечена с патетичната поема на Джон Драйдън - John Dryden "аnnus мirabilis", без главни букви. Драйдън е имитирал античната писменност която няма главни букви. Поемата е написана в чест на 4 дневни демонстрации на сила срещу Холандия. Не е била никаква "Втора Англо-Холандска война", в поемата се споменава за "Втора пуническа война", като Рим спечелил войната с Картаген тук се сравняват с Лондон, доста нескромно чак звучи иронично. Конфликта е бил някакъв спор за западните индии, като англичнаните поставят патрули в Ла-манша, залавят няколко холандски търговски кораба, разтоварват съдържанието им на английско пристанище, след което изпразнения кораб е закаран пред холандските пристанища, демонстративно подпален, а екипажа позорно свален на брега. В това се е състояла цялата война, никакви британски кораби не са били потапяни, не е имало дори атрилерийски престрелки, а всичко отностно "Англо-Холандските войни" е фалшифицирано през 19-ти век. Измислен е бил дори и големият пожар в Лондон от 1666г. Пожари е имало, но те са били по-малко от днес и никога не са били големи. Драйдън има огромно влияние през следващия 18-ти век, което е вбесявало кликата около архи измамника Саути и именно обкръжението му е в основата на фалшификациите на много от глупостите приписвани на Драйдън.
Все пак измама извършва и самият Драйдън, което вероятно е предопределило бъдещото политизиране на поемата, демоснтрациите на сила не са били дело на краля Чарлз 2, а от организация на частни търговци, Драйдън е искал да представи по-епична картина на национален подем и икономически възход, не просто моряшко-търговски спречкване за пазари и транспорт. Интересен е и паралела, Драйдън пресилено възпява мащабното стоителство в Лондон по това време, либералите от 19-ти век описват ужаси и разруха още по-жалко. Именно тогава зараждащите се ост и вест индийски компании са решили да посритат съперника Холандия и са успяли, което едва ли може да се смята за чудо. Именно такива търговски организации са и започнали преустройството на източните региони на града.
history,
http://www.gutenberg.org/files/11488/11488-8.txt

No comments: