Tuesday, December 13, 2011

Произход на злото в Средната Земя и последни литературни образи от Властелина





Произход на злото в Средната Земя и последни литературни образи от Властелина

Интересен е подхода за изобретяването на злото в Средната земя. Всички образи са митологизирани хора от нашия свят, описани в мистичния вид на литературата и образованието. Толкин не измисля зло, средната земя не генерира сама дори и един-единствен пещерен орк, всеки един от тях идва от нашия свят, дори и такива супер злодеи като; Балрога - Уилям Годуин, Саруман - Робърт Саути и хуманизма, Могилната твар - Робърт Грейвс. Сега е ред на откриване на произхода на литературните образите на Голума и Черните конници или рицарите на пръстена.

Както намерих по-рано, името Голум е пародия на измислиците на клана Фрейзър, златният лумпен, а място, където живее е образ на измисления свят на американския автор Ловкрафт. Все пак самият Голум живее в най-дълбокото място в царството на орките образ на университета Оксфорд и има златен пръстен знак на преподавател. Самата глава Riddles in the Dark в Хобита е образ на избирането на Толкин като преподавател през 1926 в Оксфорд, три съревнование със стария си професор  Kenneth Sisam (1887-1971).

Soon after Christopher's birth, the Rawlinson and Bosworth Professorship in Anglo-Saxon became available in Oxford, and it was soon clear that the two major candidates were Tolkien and his old professor, Kenneth Sisam. Both had a number of supporters. After a tight vote, Tolkien was awarded the position and in early 1926, the family moved back to Oxford.

Преплитането на мнения в литература, история и твърде лични преживявания е начин за изграждане на света на Средната земя. Какво точно трябва да покажат гатанките в главата е прекалено личен елемент, който в момента не може да се отгатне.

Относно произхода на 9-те Черните конници преди време бях намерил връзка с кулата с 9 гаргойла в крепостната черква на Витемберг в ГДР, описано в този пост;
http://bogoizbrania.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/01/19/otnovo-poiava-na-luter-v-srednata-zemia.475560

Все пак в литературно отношение образите са на английски писатели, които намерих от биографията на Годуин. Саурон в литературно отношение е William Hazlitt (1778 - 1830), а 9-те конника са лондонския кръг от автори и публицисти;

While in London Hazlitt became friends with a group of writers with radical political ideas. The group included Percy Bysshe Shelley, Samuel Taylor Coleridge, Charles Lamb, William Wordsworth, Thomas Barnes, Henry Brougham, Leigh Hunt, Robert Southey and Lord Byron.

С това литераторите в Хобита и Властелина почти свършват, следват вече твърде лични места. Срещата пред портите на Гондор между Гандалф и краля-вещица на Ангмар, и краткият диалог е образ на заболяването на Толкин, през 1923 година. Едит заминава с децата в градината на брат му. Следват още по-странни лични събития митологизирани в романа, битката на полетата Пеленор е образ на усилията на децата и съпругата на брат му Хилари в борбата с паразити и гарвани нападащи плодовете в градината. А довеждането на немъртвите, нарушили клетвата си от Арагорн показва, че Толкин след оздравяването си е посетил градината и е извадил някое старо плашило, с което да пропъжда птиците нападащи плодовете. Донесъл е и някакъв препарат против паразити преселници от континента, образ на „пиратите” победени предварително от „немъртвите”.

No comments: