Saturday, August 8, 2009

Канон и авторство на Библията

Канон и авторство на Библията

Нов Завет

Дойде време да се публикува и истинския канон на самото боговдъхновено Слово Божие. Някой неща ще се повторят поради необходимост. Започвам с НЗ. Там освен с корекции на превода няма големи революции. Ето и 5-те основни промени;

1. Започвам с Откровение, книгата е междинна на Новия Завет и Стария, защото е написана от Йоан Кръстител, но касае Христос. Следователно освен да стои по средата на двата Завета няма друго място за нея.

2. Евангелие от Йоан застава начело на Новия Завет, защото съответства на Битие, така Лука и Деяния се събират заедно както трябва да бъде и те съответстват на Числа и Второзаконие.

3. Евангелие от Марк вероятно е писано от близки на Никодим или на семейството на Пилат, само те имат достъп до лична информация отразена в текста.

4. Посланието до Евреите не е писано от Павел, а от някои от апостолите, може би всички взети заедно, автора има позиция на лидер и говори като упълномощен на водаческа позиция и като свидетел на самия живот на Христос. Павел пише само като съветник и консултант, не като свидетел и апостол на самия Христов Живот.

5. Всичкия текст на 22-те книги е редактиран и преведен на ангелски език от Павел. Въпреки всичко в НЗ остават точно 21 книги и една книга Евангелски предговор, Откровение на Йоан Кръстител. Останалите книги са си с известните автори.

Стар Завет

Тук вече промените а сериозни, не препоръчвам да се чете от лица под 16 г. :-(

Остават само 10 книги, ще изясня само авторството им по подробно както и най важните моменти на тяхната каноничност. Вече доказах, че нито едно име в НЗ на старозаветен пророк не е реално, което автоматично изхвърля всички пророчески книги, включително и Йона, както и двете книги на царете след Самуиловите книги. Всички реални имена са от 10-те книги до 2Самуил. Друг важен момент на 10-те книги на СЗ е закодираното време и времеви периоди които съществуват само в книжния декалог. И трето всички други книги са със сбъркана география, посочват се места според неверни тълкувани на измислени автори от епохата на ренесанса, най фрапантната грешка е приемането на Вавилон и Ниневия за реални градове, докато тези думи в гръцкия на НЗ значат нещо съвсем друго, измислени са и страни като персия, гърция и др.

1. Автори на Битие смятам че са; Яков и Йосиф, като те са предали текста според преданието на Моисей

2. Автори на Изход са Моисей и Аарон

3. Автори на Левит са пак те, като вероятно Аарон е имал по по голяма роля тук, но думите на Бога са идвали чрез Моисей.

4 и 5. Автори са Моисей и старейшините на племената двете книги са написани така че да покажат какво хората са разбрали от това което са чули от Моисей, като някой детайли на историята и родословията са допълнени с помощта на старейшините.

6. Автори на книгата Исус Навин трябва да е бил Халев и потомците му, само за него намираме лична информация и то в следващата книга. Именно юдеи трябва да са били авторите на тези книги, за юдовото племе имаме най специализирана информация.

7. Автори на книгата Съдии са няколко поколения от родата на Готоноил брата на Халев. Той се споменава в самото начало с лична информация, Явно горните и долни извори са включвали и двете книги. Нищо чудно и самия Авесалом да е помогнал за завършването на книгата поради големите връзки за които се споменава че си е създал. Личната информация за самия Самсон вероятно също е била предадена чрез юдеи.

8. Автори на книгата Рут са потомците от рода на Давид описани в края на книгата. само те са имали и предавали личната информация в тази кратка книга.

9 и 10 Автори на 1 и 2 Самуил е самия Самуил, но почти сигурно със съавторство на Давид и на свещеници.

А сега и най голямата изненада, макар и с малко доказателства за сега, но както споменах преди няколко поста, именно Псалмите (може и да не са всички) и книгата Песен на Песните са думи на самия Иесус Христос, които са достигнали до нас в този си вид, защото не са били преведени и редактирани от Павел, защо е така не мога да кажа. Все пак мястото им не е в канона на НЗ, а какво място трябва да намерят не мога да преценя за сега. Дали трябва да се разглеждат двете книги по някакъв начин свързван с НЗ също не мога за сега да реша. След публикуването на поста вероятно ще намеря повече отговори.

new testament, old testament, paul, time, history

No comments: