Friday, December 11, 2009

Ребекка

Ребекка

В НЗ тя се споменава само веднъж, Рм.9:10. ( (Rom 9:10 [GRV]) ου μονον δε αλλα και ρεβεκκα εξ ενος κοιτην εχουσα ισαακ του πατρος ημων ). Като превода е един от най идиотските, забременяла е от едного (!) или дори още по малоумното в цариградската версия, където се долавя влиянието на версии от преди кинг джеймс, ( 10 И не току това, но и Ревека, когато заcна два сина от едного, сиреc, от Исаака отца нешего; (Rom 9:10 TZA) ). Но наградата за абсурдност се присъжда на руските интерлинеари, те просто къртят мивки; ( не только же, но и Ревекка из одного ложе имеющая, Исаака отца нашего; ). В гръцкия няма „зачеване“, няма и ложе, а става на въпрос, че Ребекка бе получена или пренесена от един посредник-говорител или ( κοιτην ), a ( εχουσα ) е носене, а не зачеване, като съда от алабастър или когато вече е бременна. В стиха се намеква, че тези хора римляни могат да достигнат до Христос само чрез Светия Дух. Това е смисъла на всичките тези образности около Ребекка, 10 камили, 3 дена, анонимен слуга и прочее.

Едва в Рм.9:10 се разкрива целия замисъл и символизъм, все пак ще се опитам да дам тук не тълкувание на случката в Битие, а нейното датиране, смисъла е от значително значение за възприемане на Светия Дух и неговата роля като посредник, но сега само ще дам датиране. Исаак се среща с нея когато е на 40, което е 2140АМ. В Бт.25:20 фразата, че Исаак е на 60 години силно ме притесни, защото според другите ми изчисления раждането на Яков и Исав е през 2212АМ, което е 112г. При по детайлен преглед на стиха се вижда, че Ребекка е родила 60 години след като се е оженила за Исаак, а не както се предполага в превода Исаак да е на 60г.

И тук вече идваме на една много интересна дата за сватбата, това е интересната година 2153АМ просто число, но отговарящо на двете лодки и мрежата с 153 едри риби в Йоан 21.

new testament, old testament, greek, time, history

No comments: