Tuesday, December 22, 2009

Ангелите на Англия

Ангелите на Англия

Съвсем наскоро разбрах от къде иде името на известната страна Англия, произхожда от думата на гръцки за ангели ( αγγελους ). От тази дума произхожда и думата за евангелие, срещано само в Дн.15:7, ( τον λογον του ευαγγελιου ) и 1Кр.9:18 ( ευαγγελιζομενος ), в изданието от 1940г. Всъщност думата другаде значи благовестие, защо е така преведено не може да се прецени. Важно е да се знае, че думите благовестие и евангелие са едно и също произлизат от ангел и със сигурност значат дума за духовно и небесно слово. Самия корен за ( *αγγελ** ) се среща доста често, не само като част от думата за благовестие, но и като дума за говорене на ангелски думи, не точно на ангелски езици.

Да се върна на ангелската история, защото както е тръгнало там е населено само с наркомани, обратни и хайде да не споменавам, че е политически некоректно. Със сигурност след 20 години страната на ангелите ще остане без ангели. За това да и напишем историята до Хенри 8, докато е време.

Самото понятие за "Британски острови" идва от името на полуостров Бретан във Франция и името на островната група се появява едва когато Хенри 8 се скарва с Рим и Англия се оказва изолирана на острова си. Все пак се намират истински и църковни съюзници на прокълнатия цар и това са френските "църковни сепаратисти" от северна и западната част на страната. Изразът в кавички съм го поставил, защото съм го измислил преди малко, понеже в историята се срещат множество некоректни названия, като "йезуити", "хугеноти" и подобни. Става на въпрос за групи на хора, които поставят църквата и съответно общността над светската власт и краля и са си спечелили омразата на комунизираните държавно финансирани историци. Именно тези групи или техни представители си спечелват популярност в Англия, независимо, че именно Хенри 8 унищожава църковната независимост в страната. Английската църква до тогава владее повече от половината обработваема земя, без да се броят пасищата. Земята, която краля конфискува и хората живеещи в тези общности са разпръснати. Освен новото име на страната "Великобритания", французите измислят и „Вилхелм завоевателя“, нормандското нашествие така популярен мит, който е датиран точно 500 години преди измислянето си, а "открития" гоблен от Байо, с Халеевата комета, е направен през 18-ти век, когато враждата с Рим е в разгара си, а Нютон е открил метода на изчисляване на орбитите на планети и комети.

За мита за скандинавско-германско нашествие "ангелите" трябва да благодарят на евангелските общности свързващи се със събратята им по вяра на континента. Тези френско-германско-скандинавски "завоевания" са отговор на съпротивата на религията на Рим, и станалата некоректна римо-гръцка митология за произхода на англичаните. Основен мит е измислицата за Еней, личност изцелена в от Павел в Деяния, в последствие избягала от Троя, и прехвърлила се на север, където убила великаните и дала начало на английската народност. Англичаните всъщност са се смятали за римляни живеещи на острова на ангелите. След конфликта с папата на Хенри 8 му е трябвала нова митология, не толкова свързана с Рим и с вярата, необходимо е било нещо самобитно и местно, което да се култивира от властта и да поеме вярата от действащ местен крал, а не от бежанци от Троя и Библейски персонажи твърде много свързани с Рим.

Истината за тези завоевания на "Викингите" или народи от скандинавските страни са завладяване само на необитаеми от хора острови като Исландия и няколко незначителни, но също населени само от птици островчета на западна Шотландия. За походите им из цяла Европа и дори по Средиземноморието е мит, отразяващ доста успешната дейност на мисионери от северните страни през 16-ти век. Идеята за Англо-Саксонско нахлуване е най смешната измислица, която може да се измисли и се разпространява първоначално само в Англия, но е адаптирана за континентална "употреба" едва от Енгелс и мафията му. Патетичността му е, че нито саксонците, нито другите области на Германия не са се идентифицирали с племена, германците винаги са се смятали за един народ, а териториалното разделение е на общности, никакви племенни различия няма в Германия. Измислянето на тези две племена е опит да се представи активността на евангелски вярващи в Англия, които се идентифицират религиозно със църквите в Саксония и северна Германия, отлъчили Рим и папистите като еретици. По политически причини и поради връзките си със Испания и Франция Хенри 8 не е искал никаква връзка със Лутер и другите германски църкви и общности и за това "саксонците" са описвани като диваци и варвари. Не знам какво реално мнение е имал Толкин по въпроса за историята на Англия от преди 16-ти век, но имам силни основания да смятам, че е прикривал изказаните тук открития, защото е щял да загуби преподавателската си длъжност, която макар и свързана с историята всъщност е била чисто литературна.

time, history, Tolkien

No comments: