Monday, December 28, 2009

История на вирусите

История на вирусите

Едно от нещата, които харесвам във уикетпедията е, че се опитват да дадат много и сложна информация на по прост език, така се получава изпростяване на "научния" начин на изразяване и човек усеща къде е слабостта на "професионализма" на съвременната наука. Проблема в много случаи се състои в опита на хората да дадат сложни описания на неясни неща.

Ето и кратко описание на механизма на действие на вирусите, история и развитие на измишльотината. Как точно се стига до разболяване без да има бактерия при растенията и по специално при тютюна не е било ясно, но е установено предаване на някакъв протеин или дори нещо още по просто, което попадайки в клетките на растението води до нарушаване на функционалността им, изработват се и някакви допълнителни сигнални вещества, и "вируса " се разпространява из тъканите и дори може да се прехвърли навън. Целия процес протичан на молекулярно и клетъчно ниво, клетките комуникират по между си с някакви неясни методи включващи вещества смятани за живи организми и изобщо цялата ситуация е една много много малка каша, от която човек може да намери само някакви странно изглеждащи вещества, наричани "вируси".

Заех се с въпроса, защото никак не ми вдъхва доверие едно от описанията на размножение на вирусите, което преди време четох. То бе че това "нещо" ползвало ДНК-то на клетката и така се размножавало. Това е велика глупост, ДНК-то на клетката да не е кукувиче гнездо? Извода ми е следния, между клетките на живите организми съществуват някакви процеси на свръзка и обмяна на информация, които не се контролират от нервната и кръвоносна система. Понякога в този процес настъпва някакъв фал, изработва се "неправилно" вещество и така се стига до болест, която може и да се предаде на съседни организми.

Това е всичко, което наистина човек знае за молекулярните процеси и реалния произход на вируса. Вируса наистина е опасен, и заразен. Признавам си, не съм намерил разрешение на проблема, а само изясняване на механизма на действие. Тоест ние не знаем как това нещо действа, всичко публикувано е разтягане на локуми и преливане от пусто в празно.

http://en.wikipedia.org/wiki/Tobacco_mosaic_virus

science, chemistry

No comments: