Wednesday, December 30, 2009

На кого и защо Йаков даде десятък

На кого и защо Йаков даде десятък

В Битие 28 се споменава, че Йаков вижда сън, първото съновидение в Библията, това на Адам не се брои то е от преди започването на времето, вижда ангелите на небето да идват при него. В съня обаче не чува нищо ново, а повторение на казаното на баща му и дядо му, а и нищо конкретно не е записано да се случва в момента. Това води до извода, че освен конкретното обещание, за притежаване на земята, видението има и духовна стойност лично за него. То поставя неговата личност в една специална позиция на продължител и изпълнител на Божия план. Странното в ситуацията идва във реакцията на Йаков, той решава да даде десятък когато се върне на мястото и поставя камък като знак за мястото, където е видението. Камъкът явно е указание за личното въздействие на видението, но десятъка е вече наистина странен. Паралела с първото даване на десятък на Мелхиседек от Авраам е очевиден. Смисъла на даването в Битие 14 от Авраам е за начина, по който се води битката, там където се казва; "Авраам раздели силите си", Бт.14:15 всъщност смисъла е, че удвои хората си и силата им чрез ангелите, които са били подчинени на Мелхиседек. Ето защо именно на него се дава десятък, не защото той е образ на Христос, а защото е образ на силата, сега Христос е образа на тази сила. Ето я и връзката със десятъка на Йаков, ангелите които вижда са същите помогнали на Авраам, Исаак не вижда ангели и не дава десятък именно той е образа на Христос, не Мелхиседек.

До тук отговорих защо се дава десятъка, Все пак остава сложния въпрос; на кого, кога и как е даден този десятък? Логичния отговор е по време на завръщането си ги дава на брат си Исаав. Това обаче създава проблема за връзката на Исаав и ангелите. Когато Исаав приема даровете на Йаков подробно описани при завръщането, това е символичен жест на съгласие да отстъпи земята заета от него в момента, Исаав напуска мястото и се заселва в Едом. Тук ще покажа на какво е символ Исаав за да стане ясно цялото това взаимоотношение на двамата братя. Исаав символизира Каин и потомството му а Йаков Сит. Както Каин е отстранен от земята поради причина че уби брат си, така и Исаав искаше да убие негови брат. макар и да не извърши това дело, той така загуби правото си да притежава земята или част от нея и трябваше да бъде отстранен като Кайн. Така както и хората противници на Словото Божие, са като Каин и Исав и дори Исмаил, които пречеше на Исаак и следователно подлежат на отстраняване, всеки един от отстранените символизира определена линия противна на Словото.

Подобно на Йаков, така и през 4900АМ както писах ограничена група от сити ще дойдат на тази планета за да продължат действието на Словото и тук, тези последни представители освен и част от повърхността на планетата си ще донесат и един много специфичен десятък, който едва наскоро намерих и се опитвам да опозная и ползвам по добре. Декалога-канон на Светите Писания в долната таблица;

time, genesis, old testament

http://spreadsheets.google.com/ccc?key=0AsDLMmdMtyutdC1KeDZKTlAxRGV3UURjTHAzS0VXaGc&hl=en

No comments: