Saturday, May 2, 2009

Правилното време на грешното място

Правилното време на грешното място

Ноевите и лотовите дни проблем на грешното място

Вече няколко пъти разглеждания пасаж на Лк.17:26-28, където Иесус споменава за двата символични древни катаклизъма, в които потоп заля света освен Ной и хората и животните с него и за огнения ад над Содом, когато бяха спасени само Лот и дъщерите му. Често съм се чудил, какво ли е станало с търговците и хората които са отпътували от Содом? Града не е бил под обсада, даже хората са имали някакви причини да си стоят там и дори излет в околностите е бил нежелателен. Вчера се сетих защо Христос споменава именно тези два катаклизъма с космическо и духовно значение. Оказва се, че причината за толкова много смърт на хора е не толкова тяхната греховност, а това че са отхвърлили спасителния план, който им е бил предложен.

Потопа е бил драстична промяна в атмосферата, и хора са могли да го преживеят в "ковчега" или по скоро в Парника, който Бог е приготвил чрез Ной. Обясних, че парника всъщност е бил доста голям, побирал е и китовете и е имало място за всички хора по онова време, които въобще не са били много на брой. Но хората не са искали да отидат на правилното място на правилното време и затова при потопа са загинали. Те пак са били грешни и са си получили заслуженото, но потопа не дойде заради тях, а за да се изпълни плана за промените на земята.

Обратна бе и ситуацията с Лот, градовете бяха на грешното място, от там трябваше ангелите, които бяха до тогава на земята да се качат на транспорта си към духовния свят и площадката за излитане бе неуместно застроена. Обясних в предния пост, че хората там си заслужиха препичането, но пак да повторя, това небесно огнено дело всъщност имаше друга цел. На следващата година щеше да се роди Исак, образа на Христос спасителя. Всичко което бе необходимо да направят бе да излезеха на два-три часа път извън града и ангелите щяха да си излетят и всичко щеше да е ок.

За това Иесус дава тези примери за собственото си явяване. Той идваше в Йерусалим да си свърши неговата работа, ако някой искаше да му попречи значи е на лошото място в неподходящия момент. Хората пак бяха наказани, но не според план на отмъщение, а като последствие от собствената си глупост и дори наглост.

Днес бе един от дните на най големите дъждове, винаги е имало голям дъжд на 1 Май, деня в който в миналото никога не можех да се измъкна от манифестация, от 09.09 и от 07.11 съм се измъквал от манифестации, но от 1 май не успявах и заедно с тълпата ни праскаше поредния дежурен дъжд. Преди малко преминах из центъра, припомних си часовете на висене в дъжда за да преминем пред мавзолея, центъра днес бе пуст като при бомбардировка, помислих дали хората не са влезли в някой "ковчег", а само аз да се шматкам като онези дето щеше да ги залее потопа :-(. "Ковчега на социализма", мавзолея обаче бе взривен преди няколко години и дори и тези, които бяха вътре не бяха посрещани като спасители.

Днес отново вали, но няма балъци на манифестацията, моите познати в Америка 1 май го свързват повече с рождения ден на ефрейтора, за мен обаче когато се сетя за тази дата се сещам повече за първи ден на "празник на труда", за първи път работата се появи когато Кайн уби Авел. Днес разбрах защо не успявах да се измъкна от първомайските манифестации и дори днес, като чели отново бях на манифестация. Работата е проклятието на земята заради убийството на праведния Авел, заради убийството на праведния Христос сега трябва да седя пред компа и да изследвам Словото, то днес едва ли може да се прави нещо по интересно и занимателно, но поне разбирам какво ли е трябвало да може да прави човек в Рая преди изгонването и убийството на Авел и вярвам, че един ден ще мога да получа това, което трябвало да правим, а не да бачкаме като луди и да чета като идиот без разум. Понякога правейки поредното откритие се чувствам като докосване до отвъдното, но като помисля на каква цена и усилия е постигнато това и се сещам за Авел и за Христос. Все пак работата може и да е проклятие за земята, но това е вредно само земните обитатели. Проучването на неща които до сега не са били известни

No comments: