Thursday, May 14, 2009

Леопард, мечка и камила

Леопард, мечка и камила

Тълкуванието на Откровение зацикли на глава 9, където петата тръба определено ме затрудни, но за това ще се наложи по обстойно съставяне на календар, който също е все още само в начален стадий.

Леопард

Думата е ( παρδαλει ) Частицата ( *δαλ* ) е част думата за мария Магдалена, както и от думата за спор или скандал "скандалидзо". Докато първата сричка ( παρ ), "пар" е самостоятелната дума и означава нещо за у него, или при нещо или изобщо от сорта на на място, което е някъде където ще се развие действието. От тези разсъждения стигам до извода, че това е нещо като вещ. Вероятно нещо като маса, но с къси крака където са се развивали по специален регламент разискванията. Звярът не е бил някакво идиотско чудовище рожба на болен мозък, а е представлявал образ на нещо познато, за това Йоан казва, че звяра е приличал на "пардалеи" тоест прави се сравнение с позната на всички вещ.

Мечка

Прочутия звяр в От.13:2 е описан с крака като на мечка, това твърдение е директна интерпретация на книгата Данаил, за която бях писал, че се разглежда погрешно като предшественик на Откровение, а не е и представлява само нейна по късна интерпретация. Краката на мечката всъщност са ( αρκου ) "аркоу", тоест къси или малки на гръцки, но не се споменава да са били мечешки. Вероятно на илюстраторите е било много удобно да нарисуват крака с четина, а не някакви къси крака, което би дисбалансирало композицията и това е насочило дори преводачи и тълкуватели. Ето от къде идва идеята за, "на лъжата краката са къси".

Е признавам съм малко разочарован от това откритие, наскоро разбрах, че мечката е най християнското животно, защото тя е единственото животно, което има нуждата да се охлажда чрез вода или в крайна нужда сняг и лед. Ето защо не намираме мечки в топли и сухи страни, но за тях няма проблем да спят заровени под снега половин година. Тюлена например може да се покаже на пустинния африкански бряг и да се пече на тропическото слънце без проблем, но бе и баба меца.

Камила в 1Йоан

Навсякъде, където в 1Йн. имаме думата за камила ( καμ ), всъщност е отделна дума, която значи явяване или поява. Камилата е явно древния вид транспорт до духовния свят, така в това послание, както и другаде трябва да се отдели.

(1John 1:1 [BUL 1940 RE])

Това, което беше отначало, което чухме ( ο εωρακαμεν бе изговорено да се яви ), което видяхме с очите си, което изгледахме и ръцете ни попипаха, за Словото на Живота, -

(1John 1:2 [BUL 1940 RE])

(защото животът се яви, и ние видяхме ( εωρακαμεν бе изговорено да се яви ), и свидетелствуваме, и ви възвестяваме вечния живот, който беше у Отца и се яви нам), -

(1John 1:3 [BUL 1940 RE])

това, което сме видели ( ο εωρακαμεν бе изговорено да се яви ) и чули, него възвестяваме и на вас, за да имате и вие общение с нас; а пък нашето общение е с Отца и с Неговия Син Исус Христос.

(1John 1:10 [BUL 1940 RE])

Ако речем, че не сме съгрешили ( ημαρτηκαμεν не се е явил греха в нас ), правим [Бога] лъжец, и Неговото слово не е в нас.

(1John 2:3 [BUL 1940 RE])

И по това сме уверени, че Го познаваме ( εγνωκαμεν познахме явяването ), ако пазим заповедите Му.

(1John 3:14 [BUL 1940 RE])

Ние знаем, че сме преминали ( μεταβεβηκαμεν изразява някакъв нюанс на духовна трансформация ) от смърт в живот, защото любим братята. Който не люби, остава в смърт.

(1John 3:16 [BUL 1940 RE])

От това познаваме ( εγνωκαμεν познаваме чрез виждане ) любовта, че Той даде живота Си за нас. Така и ние сме длъжни да дадем живота си за братята,

(1John 4:16 [BUL 1940 RE])

И ние познаваме и сме повярвали ( εγνωκαμεν και πεπιστευκαμεν познахме явяването и повярвахме явяването ) любовта, която Бог има към нас. Бог е любов; и който пребъдва в любовта, пребъдва в Бога, и Бог пребъдва в него.

(1John 5:15 [BUL 1940 RE])

и ако знаем, че ни слуша, за каквото и да Му попросим, знаем че получаваме това, което сме просили ( α ητηκαμεν уникална дума, предполагам от Него се е явила ) от Него.

Абстиненция бонус откритие

За абстиненцията или за въздържанието при малолетните в сащ тук има интересен линк

http://www.lifesitenews.com/ldn/2009/may/09051203.html

Моя коментар е че е нереално да насилваме малолетните да приличат на хора след като създаваме за тях общество в което се ценят нехората, така че да правят каквото си искат, така или иначе май няма да имаме нужда от следващи поколения или няма да са ни необходими още хора на земята поради идващия и край. Вярвам че само истинската вяра може да направи от хората хора, а не такива жалки макар и добри програми. За това давайте правете каквото си искате, така или иначе никой няма нужда от новите поколения.

John, revelation, greek,

No comments: