Sunday, May 31, 2009

Легло

Легло

Думата за легло се среща в 10 стиха.

Първото легло е в Мр.4:21, къде думата ( κλινην ) е мястото където не се слага запаления светилник, като това не е обикновен светилник, а такъв за поучения ( ινα υπο τον μοδιον ) модион е част от думата за писар или книжовник както и в Мт.5:15, Лк.11;33. При разглеждане на думата ( *κλιν** ) се оказва, че това е дума за някакъв ред подредба или посока, например навсякъде където е преведено за болен на постелка, всъщност става на въпрос болния да стане и да тръгне право по пътя си за в къщи, предполагам болните не са имали право да живеят със здравите и следователно са били отстранявани, но чрез думите на Иесус болния не само е оздравявал, но дори е бил очиствам според юдейския ритуал и вече не може да се разглежда като нечист. "Клин" се среща на цели 29 стиха, дори и за настойника на угощението в Йн.2.

Другата дума за легло е ( κραβαττουα κραββατωτσβ ), която е по вероятно да е постелка или носилка, среща се за парализирания в Мр.2. за тези които ги носят в Мр.6:55. За къпалнята Силоам в Йн.5. В Дн.5:5 има и постелки и легла в превода, но всъщност е подреждане на лежащите на носилки на публично широко място, а не на улицата както е в превода. В Дн. 9:33 е най интересното легло, това на Еней легендарния герой спасил се от Троя като последен страхливец, но синът му успял да избие цялата раса на великаните от севера и станал родоначалник на британците. В това велико изцеление виждам дело за някакво освобождаване и развързване на велика сила на небето да слезе на земята, според местата където се среща Еней.

В Лк.11:7 е друга дума за легло ( κοιτην ) която обаче не е никакво легло, а в стиха човека казава на съседа че не може да нареди на децата да дадат хляб предполагам защото хляба трябва да се предаде по някакъв чист ритуал, а той тепърва трябва да се облича и мие за да му даде. ( κοιτην ) думата значи предавам, а не легло в посланията се ползва като част от дума за предател или отстъпник, а не е мъжеложник или подобно прегрешение. Същата дума е и в Ев.13:4

Лк.17:34 "първата дума "клинес" не е легло а ред или двамата ще са един до друг.

Легло обаче се намира в една много по специална дума която ще се разгледа следващия път.

new testament

No comments: