Tuesday, March 3, 2009

Легендата на овчарската митология

Преди няколко дена, когато в някаква тема в един форум се обсъждаше легендарната Рогуша, която се преборила с наводнение и спасила стадото от силите на небето, аз се изказах иронично за текста и за поведението на овците. Опитах се да обясня на лелките, че овца не води друга овца, и освен това овцата е много добър плувец и едва ли водните басейни и проливни дъждове на балканския полуостров могат да засегнат тези същества. Отговорено ми бе със желязно и звънтящо доказателство, на овцете "водачи" видите ли се слагало звънец, хлопуть или както там се нарича. Това било доказателство за лидерство. Този абсурд естествено за малко да ме събори на земята от смях, хлопуть се слага на шантавите овци, които се губят и по звъна могат по лесно да бъдат открити в тъмното. Това естествено важи за едновремешните овчари, не за сегашните алкохолици и психично болни личности, които стават овчари, защото само сред животни могат съществуват.

Този на пръв поглед празен спор и безсмислена песен доведоха до значимо Евангелско откритие. Преди няколко минути стигнах до извода каква е главната особеност в поведението на овцете. До сега съм открил за следните животни техни уникалности; Крава, бивол, бизон - единствените, които пикаят на зад. Коза - единственото, животно с "брада" и мъжко и женско. Жаба - обича мръсна, но не и солена вода. За сега толкова

При овцата особеността е в нейната привързаност към човека, тя е единственото животно, което не е агресивно и не се подчинява на никое друго същество освен човека дори при овцете не важи разделението на половете, Овена никога не е водач на стадото. Овцата гледа с презрение към коча, но с уважение към пастира, единствения си господар и водач. Именно при овцете имаме равенство при половете и то само когато овчаря е сред тях.

http://www.vbox7.com/play:e2e8f100

Като допълнение, това клип на Борис Машалов, голям "коч", който обаче имал лошия късмет да бъде заварен с "овцата" на някакъв военен и полетял от седмия етаж. Предполагам такава ситуация са имали впредвид и авторите на песента, май Рогуша е диалект на Румяна.

No comments: