Sunday, March 15, 2009

Искане, търсене и представяне

Често цитираната фраза, "Искайте и ще ви се даде", стандартен и вече изтъркан призив от не един амвон, е в Мт.7:7,8 и Лк.11:9,10, Двата пасажа са много по теологични от колкото изглежда. Това е двустихово и тристъпково изявяване на Христовия план за живота на вярващия.

Смисъла на превода на първата част трябва да е по коректно, "поръчайте и ще се достави" ( αιτειτε και δοθησεται ), " до-тесетай" е дума с ясно изразено указване за действие в бъдеще време. Не случайно думата не е даване, което е различно от доставка. В стих 8 ( ο αιτων λαμβανει ), „ламбаней“ е взима, конкретизира се следствието на получаването. Вярващия взима след като му е доставено и след като е поръчал.

Следващата фраза е „търсете и ще намерите“, ( ζητειτε και ευρησετε ). Употребява се във специални случаи, в които смисъла на "зетейте" е "искайте да имате", думата е с лично отношение на мислене и желание, не указва конкретни действия. "Еуресейте", указва както търсене, но и сигурно намиране, като например магарето за Иесус в Ерусалим, прати ги да го търсят с указание, че то със сигурност е там и няма начин да не го намерят. В стих 8 ( ο ζητων ευρισκει ), „еурекей“ в тази си форма е в случай в който имаме действие в следствие на намирането. Последващ на намирането и взимането акт.

Третата част, "чукайте и ще ви се отвори", ст.7 ( κρουετε και ανοιγησεται ) и ст.8 ( κρουετε και ανοιγησεται ) са уникални думи граматически. Става на въпрос не за чукане, а за искане да се отвори, като се обявява кои и защо го иска "кроуете" и "анойгесетай" е перманентно отваряне или достъп. В стих 8 ( τω κρουοντι ανοιγησεται ) същата фраза се повтаря от предходния стих. С нея се завършва мисълта за лично приемане и отваряне на човека след като се е представил, а не просто почукал.

Логичната мисъл е следната, създава се последователност на действието. Първо се поръчва, това е вид действие. Човек трябва да е вярващ за начало, Бог е преди всичко. Следва желанието или искането за намиране, което е предпоставка за действие на вярващия. Вярващия в Бога достига до Христос след което той действа. Чак след това имаме представяне или позиция според както е отворено на човека от Светия Дух.

No comments: