Saturday, March 7, 2009

Кой е Автора на Suda

Кой е Автора на Suda

На линка има много кратко описание за такъв огромен и енциклопедичен труд, с над 30000 въпроса по всички възможни теми на; науката историята и обществото на това, което се е смятало за Византия. На тази страница обаче има нещо много малко за историята на самия документ. Започвам с най трудната част на моето изследване, проследяване на историята на самия документ, защото ще се опитам да докажа, че автора на този енциклопедичен труд е не кой да е, а самия доайен на науката, негово величество sir Isaac Newton!

Цитираното навсякъде твърдение, че цикъла бил "открит" в документа Suda от Edmond Halley през 1691 е доста еднотипно за всички възможни сайтове и не се коментира от никого въпреки очевидната неадекватност за поправката на Guillaume Le Gentil от 1756. Хвърля се обвинение срещу Хали без да се спомене нищо за източника, който той ползва. Понеже политическата ситуация по времето на Ле Джентил е в негов ущърб, ще се опитам да изясня защо това е важно. Хали не би могъл да открие такова нещо, неговите познания по старогръцки не са били на такова високо ниво, че да може да борави с документ с такъв висок стил, освен това текста е кодиран, вярно че елементарно, с antistoichia, но това изключва младия тогава Хали да е открил такова нещо. Документа се преписва на Константин 7 "фалшификатора" както го наричат в Германия, но това не обяснява защо няма указания за авторство след като е написан за такава имперска особа.

Извода, който мога да направя е следния, макар да признавам това заключение да се нуждае от повече доводи и факти. Суда е документ, който игнорира напълно Рим, типично в духа на пуританското продължение на историографията започната в Англия от Хенри 8, война на всички фронтове. Като историята е взела на въоръжение византийската империя, а науките всички гръцки, еврейски и арабски мислители и автори. Те са строени в бойни редици срещу духа на Рим, като по политически така и религиозна линия тази война е особено ожесточена по времето на Нютон.

Автора не е само християнин, както се споменава на няколко места, той е и пуританин, както може да се прочете от текста. Освен това е и учен с огромни интереси и познания по всякакви науки, какъвто най велик авторитет е самия Нютон. Документа съществува само в Оксфорд, няма никаква информация за пристигането му там и очевидността на ползваните ресурси на местната библиотека е явна.

Но да се върна на моето откритие за цикъла на Саурос, този цикъл не би могъл да бъде изчислен от древността, както съм споменал, поради липса на данни за регулярни наблюдения на луната, както и на такива помощни неща като точен часовник, координатна система и най вече на интегрални уравнения за прилагане на лунните наблюдения. Всичките тези благини на науката, колкото и да е неприятно на атеистичните ми събратя са плод именно на гения на Нютон. Например в прословутия "Алмагест" който става наръчник на астрономите едва през 19-ти век виждане вопиюща фалшификация, еклиптичните координати на звездите са заменени с екваториални! Което е смешно и издава фалшификация за състаряване и приписването му на древността и заобикаляне на пуританина Нютон.

http://en.wikipedia.org/wiki/Suda

http://www2.bitstream.net/~bunlion/bpi/EclSaros.html

Така крайното заключение е; както Suda, така и цикъла на Саурос са дело все на моя научен кумир sir Isaac Newton. Представям си как негово величество е поглеждал през прозореца и си е представял как ли ще изглежда неговия наследник, мисля че съм оправдал очакванията му.

No comments: