Thursday, March 26, 2009

Как евреите спасиха вавилон първа битка

Как евреите спасиха вавилон първа битка

Борбата срещу вавилон или неговото неуместно появяване като град в Писанията е една от най тежките, които съм водил за Библията или тълкуването и. Оказва се, че досега няколко пъти цитирания стих, Дн.7:43 е в една от основите на проблема. В предни постове изказах лоши мисли за Посланието към еврейте и сега е време да се откажа от тях.

43και(и) ανελαβετε(издигнахте) την σκηνην(скинията) του(на) μολοχ(силата) και(и) το αστρον(следвахте) του(този) θεου(Теос) [υμων]α υμωντσβ(вашата)ραιφανα ρεμφαντσβ (направа) τους(тази) τυπους(изображение) ους(вие) εποιησατε(направихте) προσκυνειν(покланяхте) αυτοις(вие) και(и) μετοικιω υμας επεκεινα βαβυλωνος (Acts 7:43)

Давам директен превод, за да се изясни къде е проблема. Крайната фраза се оказва твърд камък ( . . . μετοικιω υμας επεκεινα βαβυλωνος ), просто няма как да се преведе това нещо освен чрез налучкване, забележете предлога „умас“. Цялото нещо, „метокио умас(вас) епекейна бабулонос“ е нещо което е направено от тях. И то по време на носене на шатъра за срещане и не е в пустинята, както в следващия стих, а е в духа по откровение. „Епекейна“ е нещо като, „поставено отгоре“, „стоящо над“, почти същата дума се ползва за камъка над гроба на Лазар и за настояването на тълпата за разпъване. Така „епекейна бабулонос“ е нещо като стояхте над бабулона или са били нещо като бубите на копринената буба. „Метокио“ вече невъзможната дума, доста грубото предположение за значението е, че думата е сбор от „мето“ и „икио“, и е нещо като направи ви обща къща. Така фразата придобива вида, не „пресели ви от татък вавилон“, а „направи вас общество поставено и стоящо на градина“. Като градина е поставена въз основа на значението на втората част от думата.

Думата ( μετο ) се среща на няколко места само във Посланието към Евреите, за което се изказах недружелюбно преди няколко постинга до сега. Но сега виждам, че е време да си взема лошото отношение назад и да се опитам да превъзмогна с помощта на тази мощна елфическа армия страната където тегне мрак, завладяла незаконно великия вавилон.

No comments: